Mangelfull dokumentasjon

Bør ikke Subjekt sjekke fakta?

Einar Vaagland mener faktasjekken til Subjekt når det kommer til vaksinepåstander, er for svak.
Einar Vaagland mener faktasjekken til Subjekt når det kommer til vaksinepåstander, er for svak.
Selv 8. klassinger som skriver stil, må legge ved referanseliste. Hvorfor slipper Gulbrandsen og Schevig?
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Einar Vaagland svarer biolog Jon Gulbrandsen.

Biolog Jon Gulbrandsen slenger ut påstander uten dokumentasjon i sitt innlegg i Subjekt 28. februar, mange av dem er feil, og redaktøren lar dem passere.

Gjennom årene har jeg blitt kastet ut fra utallige fora for å påpeke feil. Det har vært nok å ta av, alt fra klimaskepsis til rasisme, og selvsagt vaksineskepsis. Dessverre er overlappen mellom disse «fagfeltene» stor, for det er stort sett de samme menneskene som faller ned i alle kaninhullene. Og det er ikke uventet, fellesnevneren er manglende kompetanse på å tolke tall og fakta. Et rask søk på nettet viser at biolog Gulbrandsen også er en publisert «klimarealist» hos Resett, hvor jeg for en tid tilbake ble kastet ut av redaktøren under en diskusjon om hans artikkel om ytringsfrihet!

Dermed kommer vi til den blåøyde holdningen til feilinformasjon om vaksiner i Subjekt.

Les også: Dette handler nok hverken om vaksiner eller rasisme

Annonse

Manglende referanser

Biolog Jon Gulbrandsen tar psykolog Silje Schevig i forsvar etter påstanden hennes om at «høyt kvalifiserte vaksineeksperter blir fjernet fra Twitter, Youtube og Wikipedia.» Også han løfter frem dr. Robert Malone, som har møtt stor motstand etter en podkast hvor han og Joe Rogan kom med flere tilbakeviste påstander om corona-vaksinen til mange millioner lyttere.

Gulbrandsen svarer ikke på disse anklagene, i stedet forsøker han å rettferdiggjøre det med flere underlige påstander, uten at Subjekt avkrever noen dokumentasjon.

Hva mener han med at «vaksinasjonsgraden er proporsjonal med dødsraten»? Tror han at vaksinene gjør at flere dør?

At «erstatningssakene hoper seg opp», er vel ikke urimelig, alle legemidler kan gi bivirkninger, og over 10 milliarder vaksiner er satt. Men er det mulig at han tror at vaksinen gjør at flere dør?

At «forsikringsselskapene rapporterer om sterkt økende overdødelighet etter at vaksinasjonsprogrammene startet» er allerede tilbakevist.

Påstanden om at «dødeligheten var altså normal under hele koronapandemien, før vaksinene ble introdusert» finner jeg heller ikke dekning for.

Hvor er redaktøren? Selv 8. klassinger som skriver stil, må legge ved referanseliste. Hvorfor slipper Gulbrandsen og Schevig? Gulbrandsen skal ha skryt for sammenligningen med Einstein og Bohr, for er det noe vanlig folk har like store problemer med å begripe som kvantemekanikk og relativitetsteori, så er det statistiske avvik i metastudier om virusforskning. Dette er en jobb for fagfolk.

Resten av leserinnlegget er det like greit å ikke kommentere, for jeg er ikke medlem av Arbeiderpartiet.

Les også: Vi må leve med en viss feilinformasjon i samfunnet

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar