PST på døra – nå også som meningspoliti

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold har nylig opplyst om at PST utvider sitt interessefelt, men skal ikke opptre som meningspoliti. Det løftet brytes nå, mener innleggsforfatterne. (Foto: Ole Berg-Rusten / NTB)
PST-sjef Hans Sverre Sjøvold har nylig opplyst om at PST utvider sitt interessefelt, men skal ikke opptre som meningspoliti. Det løftet brytes nå, mener innleggsforfatterne. (Foto: Ole Berg-Rusten / NTB)
Hva i all verden har PST å gjøre med at noen skal holde et åpent og svært så fredelig foredrag i Trondheim, spør innleggsforfatterne.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Et kontroversielt arrangement i Trondheim påkalte seg oppmerksomhet fra PST, som nylig har rettet fokus mot personer med «antistatlige» og «konspiratoriske» meninger. Ni personer som har jobbet med arrangementet, har signert innlegget.

Den 28. november i fjor skulle det vært et åpent møte i Oslo. Temaet var den historiske utviklinga innen internasjonale jødiske miljøer siden ca. 1900, og hvordan den lobbyen som ledere der utgjorde, bidro avgjørende til opprettelsen av staten Israel i 1948.

Tittelen var «Den jødiske lobbyen – frå borgarrettar til etnokrati». Foredragsholder var Hans Olav Brendberg – en av de mest kunnskapsrike om temaet i Norge.

Men møtet ble ikke noe av. To hoteller brøt inngått avtale om leie av lokale. Litteraturhuset i Oslo avslo med å hevde at «tryggheten for barn og voksne» var truet. Litteraturhuset i Trondheim avslo med begrunnelse om at de ikke ville leie ut på grunn av møtets tema og foredragsholderen.

Les også: PST vurderer myndighetskritikk som antistatlig

Annonse

Oppsøkte mann hjemme

Vi underskrivere har jaktet på møtelokale siden da, og har nå fått avtale med Trondheim Folkebibliotek om leie av Magistratsalen der den 17. mars klokka 19. Møtet er åpent for alle.
Så langt forhistorien. Men vi skriver primært dette innlegget av en annen og ganske oppsiktsvekkende grunn:

For tre uker siden ble en privatperson i Trondheimsområdet oppsøkt hjemme av to personer fra PST. Han ba dem legitimere seg, og fikk deres navn. De «hadde hørt at det skulle være et møte i Trondheim». Denne personen har ikke det minste med vårt arrangement å gjøre, men blir åpenbart misoppfattet av PST som en «kilde». De har «besøkt» ham tidligere. Han er fredelig og aldri straffet eller siktet for noe. Vi holder ham utenfor her. Men her er det han forteller:

PST-paret lurte på om han kunne bekrefte at foredragsholder Hans Olav Brendberg var «brun» og «holocaustfornekter». Han avslo sjølsagt å svare og gjorde det klart at de ikke hadde noe å snakke om. Etter fire minutter gikk de to.

I forbindelse med en pressekonferanse fredag 11. februar reagerte en journalist på at PST-ledelsen nå erklærer at de skal bry seg med «antistatlige holdninger» og «konspirasjonsteorier». PST-sjefen svarte med en liten latter at de «ikke skulle være noe meningspoliti».

Trussel mot ytringsfriheten

Men «hjemmebesøket» fra de to PST-ansatte i Trondheim bekrefter at de faktisk er i gang med å være meningspoliti. Hva i all verden har PST å gjøre med at noen skal holde et åpent og svært så fredelig foredrag i Trondheim? Hvordan tror PST det oppleves av ham som får uannonsert besøk på døra? Hvordan virker det på ytringsfrihetsklimaet at arrangører får signal på forhånd om at deres møte er i PST sitt søkelys?

Mens vi venter på svar fra PST, vil vi avslutningsvis rose Trondheim Folkebibliotek for at de i motsetning til to Litteraturhus, det ene vegg i vegg med byens bibliotek, ikke bedriver politisk sensur.

 

Subjekt har fått historien bekreftet fra mannen som hevder å ha blitt oppsøkt av PST. Det har derimot ikke lykkes å få kontakt med PST.

Les også: – Alvorlig at PST ikke ser sammenheng mellom kjønn og høyreekstremisme

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar