Mediekritikk er ikke illiberalt. Det er sunt

Når noe blir publisert i Subjekt, er det resultat av et redaksjonelt valg, skriver leder i Civita, Kristin Clemet.
Når noe blir publisert i Subjekt, er det resultat av et redaksjonelt valg, skriver leder i Civita, Kristin Clemet.
En kulturavis bør se positivt på alle mediekritiske debatter – også når kritikk av en selv foregår andre steder enn i egne spalter, skriver Kristin Clemet.  
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Leder i Civita, Kristin Clemet, svarer på Magnus Vanebos kommentar.

Magnus Vanebo, som er spaltist i Subjekt, tar store ord i bruk når han i et innlegg i Subjekt 19. mars kritiserer min kollega Bård Larsen, Civita og det han kaller «mobben på Twitter».

Vanebo mener at det er «uprinsipielt» og illiberalt av Bård Larsen og andre å mene at innlegget til Ragnar Hertzberg Næss ikke burde vært publisert. Næss er kjent for sine antisemittiske holdninger, noe også innlegget hans bærer preg av.

Vanebo mener at Larsen i stedet burde ha deltatt i en seriøs diskusjon med Næss, der han kunne «plukket argumentene fra hverandre, presentert andre kilder, kommet med overbevisende poenger og forfektet «bedre» holdninger».

Les også: La oss unngå «svenske tilstander» i tegneseriespaltene

Annonse

Forventet kritikk

Vanebo påstår også at Larsen ikke «forstår at frie medier med stor takhøyde for hvem som får komme til orde, vil innebære at man ikke alltid er enig med ytringene som publiseres». Og det er visstnok et uttrykk for «demokratisk latskap» og en «hersketeknikk» ikke å diskutere med dem.

Dette er å snu saken på hodet.

Alle forstår at redaktørstyrte medier må og bør publisere tekster som de selv er uenige i, og som bryter med gjengse oppfatninger. For seriøse redaksjoner er det som regel likevel en grense for hva de ønsker å publisere.

Subjekt har ingen plikt til å publisere innlegg. Når noe blir publisert i Subjekt, er det resultat av et redaksjonelt valg.

At det foregår diskusjoner, blant annet på sosiale medier, om det redaksjonelle valget Subjekt har gjort ved å publisere Næss sin artikkel, er både som forventet, legitimt og sunt. Enda flere har deltatt i en lignende diskusjon om en artikkel av Thomas Fazi om årsakene til krigen i Ukraina, som Klassekampen nylig har publisert.

Les også: Feil å boikotte russiske kunstnere

Feilaktig fremstilling

De som mener at artikkelen til Næss ikke burde vært publisert, har selvsagt ingen plikt til å gå inn i en diskusjon med Næss. Jeg tror heller ingen av dem som mener at Klassekampen ikke burde ha publisert Fazis artikkel, har planer om å diskutere med ham.

Vanebo skriver også at Civita, på grunn av dette, har «bestemt seg for å ikke lenger sende inn faste, månedlige innlegg til Subjekt». Jeg vet ikke hvor Vanebo har dette fra.

Det er mest nærliggende å tro at han har fått tilgang til en e-post som jeg har sendt til sjefredaktør Danby Choi, og som jeg så langt ikke har fått svar på. At den i stedet tilflyter Vanebo, som gjengir innholdet feil, er beklagelig.

Subjekt vil gjerne være «landets ledende kulturavis». En kulturavis bør se positivt på alle mediekritiske debatter – også når den selv blir kritisert og debattene foregår andre steder enn i dens egne spalter.

Hvis Subjekt vil bidra til den mediekritiske debatten som er skapt, tror jeg det er mer formålstjenlig at avisen begrunner sitt redaksjonelle valg fremfor å karakterisere sine kritikere på en så negativ måte som Vanebo gjør.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar