«Boostere» senker neppe smitten. Bør vi gamble med de unge?

FHI forteller at vaksinen kan begrense smitten i samfunnet. Stemmer dette, spør Torleif Dønnestad.
FHI forteller at vaksinen kan begrense smitten i samfunnet. Stemmer dette, spør Torleif Dønnestad.
Statistikk fra USA tyder på at vaksinerte smittes oftere enn uvaksinerte, skriver Torleif Dønnestad.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Vaksinasjonsstrategien bør revurderes, mener innleggsforfatteren.

På 1960-tallet var DDT ansett som et insektdrepende vidundermiddel, og man dusjet til stadighet barn, dyr, avlinger, plener og hjem med det. I 1970 kom man på bedre tanker, og forbød stoffet som i dag knyttes til kreft og skader som overføres genetisk fra mor til barn i generasjoner. Et nytt kapittel i den store føre-var-boken, til påminnelse når neste Ikaros står med vingene ute, klar for å frelse verden.

Gambling med de unge

Hvis gevinsten av noe antas å være stor, og situasjonen dramatisk, stiger risikoviljen. I perioder av pandemien har den ignorerte beredskapsplanen skapt press på sykehusenes intensivkapasitet. I slike situasjoner kan det, selv med en dødelighet nede i en kvart prosent, være riktig å anbefale flere enn ellers å ta i bruk en betinget godkjent vaksine.

Men med kunnskapen vi har om vaksinen i dag, og det jevnt over milde sykdomsforløpet omikron gir, hvordan kan man stille landets 16-åringer i kø for et stikk som gir dem litt lettere hoste, men også økt risiko for hjertebetennelse og alvorlige blødningsforstyrrelser?

I tillegg kommer konsekvenser vi ikke vet om, blant annet på grunn av tilbakeholdt data fra Pfizers kliniske forsøk, der det også er få deltakere under 30 år. Blant disse er de mange topptrente idrettsutøverne vi har sett ramle plutselig om med hjertestans og hjerteattakker det siste året.

Annonse

FHI forteller at vaksinen kan begrense smitten i samfunnet. Stemmer dette?

Les også: Pandemien er død. Lenge leve pandemien!

Flere doser gir negativ smitteeffekt på sikt

Walgreens er en av de store aktørene innen vaksinasjon og testing i USA, og tilbyr en oversikt over forholdet mellom vaksinasjonsstatus og andelen positive tester ved deres teststeder. I alle aldersgrupper unntatt 65+ er andelen blant uvaksinerte som tester positivt, mye lavere enn andelen blant vaksinerte – uansett antall doser og tid siden forrige dose.

Fem måneder etter dose tre smittes en langt større andel enn fem måneder etter nummer to. En fersk israelsk studie indikerer også at den moderate smittebeskyttelsen fjerde dose gir, er borte på bare åtte uker, som ifølge Walgreens’ statistikk skulle bety at «beskyttelsen» er negativ fra og med uke ni – de har imidlertid ingen data etter uke åtte.

Les også: Pandemien har avslørt et stort sår i kjernen av moderne samfunn

Hvor mange får negativ nytteeffekt?

Svekker «boostere» immunforsvaret ved at man blir mer og mer mottakelig for smitte for hver dose? Kan gjentatt vaksinasjon på sikt svekke immunforsvarets naturlige egenskaper mot alvorlig koronasykdom eller andre virusinfeksjoner, eller føre til andre kroniske skader?

Med selv en ørliten risiko for slike scenarier, bør ikke vaksinestrategien da revurderes bredt, også for de i risikogruppene?

Statistikken fra Walgreens vitner ikke om «boostere» som en gullbelagt vei til himmelriket, mer som et slitent tog i stigende motbakke der risikoen øker for hver stasjon – omvendt proporsjonal med den fallende trusselen man søker å avverge.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar