Skal ha lekket «statshemmeligheter»

Tidligere dansk forsvarsminister «fredes» av Folketinget

Frank Bakke-Jensen (Norge), Claus Hjort Frederiksen (Danmark) og Arnór Sigurjónsson (Island) under et sikkerhetspolitisk møte i Bergen. (Foto: Emil Weatherhead Breistein/ NTB.)
Frank Bakke-Jensen (Norge), Claus Hjort Frederiksen (Danmark) og Arnór Sigurjónsson (Island) under et sikkerhetspolitisk møte i Bergen. (Foto: Emil Weatherhead Breistein/ NTB.)
En tidligere dansk forsvarsminister beholder sin parlamentariske immunitet, og kan derfor ikke tiltales for å ha lekket statshemmeligheter.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En tidligere dansk forsvarsminister beholder sin parlamentariske immunitet, og kan derfor ikke tiltales for å ha lekket statshemmeligheter.

Torsdag ble det klart at det ikke er flertall i det danske Folketinget for å oppheve immuniteten til tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Den danske riksadvokaten har bedt justisdepartementet om å tiltale Frederiksen for å ha lekket statshemmeligheter. Men siden han er valgt inn på Folketinget, kan han foreløpig ikke tiltales med mindre et flertall av nasjonalforsamlingen stemmer for å ta fra ham den parlamentariske immuniteten.

Frederiksen er siktet for brudd på den danske straffelovens paragraf om uautorisert utlevering av høyt graderte opplysninger, også kjent som landsforræderi.

Ikke innsyn

En utfordring i saken har vært at folketingsmedlemmene ikke har fått fullt innsyn i hva anklagene mot Frederiksen går ut på. Kun partilederne har fått informasjon.

Annonse

De Konservative var blant partiene som stemte mot å oppheve immuniteten, og var dermed med på å danne flertallet. Leder Søren Pape Poulsen understreker at spørsmålet har vært preget av dilemmaer.

– På den ene side er det snakk om at man potensielt kan fortelle statshemmeligheter straffefritt og uten konsekvenser. På den andre side er det snakk om at Folketingets medlemmer jo skal vite hva de stemmer over, sier han til Politiken.

Kan bli gjenopptatt

I saker om statshemmeligheter i Danmark, er det alltid justisministeren som fatter den endelige beslutningen om å ta ut tiltale. Justisminister Mattias Tesfaye (S) sier at han vil gi beskjed til riksadvokaten om at det ikke går.

Han holder fast ved sin avgjørelse om hemmelighold av tiltalen.

– Enten frigir jeg noen meget fortrolige opplysninger om statens sikkerhet til hele Folketinget imot myndighetenes anbefaling. Ellers vil Claus Hjort fortsatt ha immunitet og dermed unngå å bli stilt for retten. Her vil jeg bare si at jeg klart velger det siste. Jeg har et ansvar for befolkningen og statens sikkerhet, sier han.

Selv om Hjort går klar av tiltale nå, er det ikke utelukket at han kan bli tiltalt når han er ferdig i Folketinget.

– Det er alminnelig enighet om at det juridisk ikke vil være noe problem å ta saken opp igjen, sier jussprofessor Frederik Waage ved Syddansk Universitet.

Fortrolighet

Frederiksen var forsvarsminister mellom 2016 og 2019. Frem til slutten av august 2020 var han formann for Folketingets komité for etterretningstjenestene. Medlemmene her er underlagt den høyeste grad av fortrolighet.

Det spekuleres i at bakgrunnen for siktelsen henger sammen med opplysninger Frederiksen delte da han gjestet TV-programmet «Lippert» i 2020. Han gjestet programmet etter at det hadde kommet flere saker om mulige kritikkverdige forhold i Forsvarets etterretningstjeneste (FE).

Under TV-programmet opplyste han at det på 90-tallet ble inngått en hemmelig avtale mellom Danmarks daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen og USAs president Bill Clinton.

Avtalen gikk ut på at amerikanske National Security Agency (NSA) kunne avlytte danske internettkabler for å spionere på andre land og deres statsborgere, ifølge dansk TV 2.

Flere siktet

Fredriksen var den femte som i løpet av kort ble siktet for landsforræderi i Danmark. I desember i fjor ble sjefen for FE i Danmark, Lars Findsen, og tre andre nåværende eller tidligere ansatte i landets to etterretningstjenester, også siktet.

Det er likevel ikke kjent om siktelsen mot Frederiksen har sammenheng med siktelsene i desember. Det danske forsvarsdepartementet har avstått fra å kommentere siktelsen mot den tidligere forsvarsministeren.

Fredriksen er medlem av danske Venstre og har vært medlem av Folketinget i Danmark siden 2007.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar