Terrortrussel på høyeste nivå

PST frykter nye angrep fra islamister og andre miljøer – ber om tips fra folk

Terroren i Oslo natt til lørdag har skapt en situasjon hvor politiet ber om tips. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
Terroren i Oslo natt til lørdag har skapt en situasjon hvor politiet ber om tips. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kan ikke si hvor lenge Norge skal være i unntakstilstand på grunn av terrortrusselen. De ber folk være ekstra årvåkne.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Uavklart terrorsituasjon. Politiet ber om hjelp fra publikum.

Etter masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag, der to menn ble drept og over 20 skadd da en mann skjøt mot utestedene Per på hjørnet og London pub, er terrortrusselnivået ekstraordinært, ifølge PST.

Det store spørsmålet er om det er trygt i Oslo og Norge nå, eller om det er fare for nye angrep.

– Vi er alltid veldig påpasselige med at det kan være en fare for en smitteeffekt etter et terrorangrep, sier seniorrådgiver Anett Aamodt i PST til NTB.

– Det vi er redde for da i første omgang, er at det skal være til inspirasjon for andre. Så er vi også bekymret for at det kan være motreaksjoner fra andre miljøer, sier hun.

Annonse

Hvor lenge unntakstilstanden skal vare, er vanskelig å si, sier Aamodt.

– I utgangspunktet er det meningen at terrortrusselnivå 5 skal tilsi en kortvarig tilstand, men det kommer også helt an på hvordan saken utvikler seg. Så lenge situasjonen er uavklart, er det vanskelig å si hvor lenge den situasjonen skal vare, sier hun.

Ekstremister under radaren

PST-sjef Roger Berg sa mandag at det er konkrete personer i ekstremistiske miljøer som nå har gått under radaren. Det er en av begrunnelsene for at politiet ber om at pridestevner utsettes.

– Jeg kan ikke gå inn i det spørsmålet, men PST har en rekke personer i vår portefølje som det er knyttet en bekymring til. Vi har våre indikatorer og vår metodikk som vi jobber ut fra, men vår grad av kontroll avhenger av informasjonen som kommer inn, sier Aamodt.

– I hvor stor grad har PST økt overvåkingen og kontrollen av personer i ekstreme miljøer?

– PST jobber til enhver tid aktivt for å skape og skaffe oss oversikt over de det er knyttet en bekymring til. Jeg vil gjerne fremheve at vi er avhengig både av å snakke med folk, men også tips og hjelp fra publikum, sier Aamodt.

Les også: – Spekulasjoner om motiv bak Oslo-skytingen er kun egnet til å skape frykt

Ber folk si ifra

Hun sier at det i en så uavklart situasjon som vi er i nå, er ekstra viktig at folk sender inn tips om personer de frykter kan utgjøre en sikkerhetstrussel.

– Det kan være til hjelp fra både oss og det ordinære politiet, og dermed ønsker vi å oppfordre til at dersom det er noen som har informasjon av interesse, så tar de kontakt med oss eller politiet, sier Aamodt.

– Tar PST eller politiet i samarbeid med PST etterforskningsskritt mot andre navngitte personer i forbindelse med masseskytingen enn mannen som er terrorsiktet?

– Av hensyn til etterforskningen vår og av hensyn til at vi står i en uavklart og ekstraordinær trusselsituasjon, ønsker vi ikke å si noe om det, sier Aamodt.

PST-kritikk

PST har også fått kritikk for at de så tidlig i etterforskningsfasen har sagt at det var et terrorangrep.

Oslo-politiet har sagt at de og PST sitter på opplysninger de ikke kan gå ut med på dette tidspunktet.

– Vi ønsker ikke å svare på den kritikken på nåværende tidspunkt. Dette er en uavklart og ekstraordinær trusselsituasjon. Vi sitter med et omfattende bilde, og vi vurderer terrortrusselnivået fortløpende. Med en gang dette nivået kan settes ned, vil det bli kommunisert ut til folket, sier Aamodt.

Les også: Mo i Rana Pride trosser politiets anbefalinger

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar