Zaniar Matapours forsvarer John Christian Elden

– Spekulasjoner om motiv bak Oslo-skytingen er kun egnet til å skape frykt

Advokat John Christian Elden møter pressen utenfor politihuset i Oslo søndag. Han er oppnevnt som forsvarer for mannen som er siktet for skytingen mot flere utesteder natt til lørdag. To personer ble drept og 21 personer skadet under skytingen. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Advokat John Christian Elden møter pressen utenfor politihuset i Oslo søndag. Han er oppnevnt som forsvarer for mannen som er siktet for skytingen mot flere utesteder natt til lørdag. To personer ble drept og 21 personer skadet under skytingen. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Spekulasjoner i motivet bak masseskytingen mot festende mennesker i Oslo natt til lørdag, er kun egnet til å skape frykt blant folk, mener John Christian Elden.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Zaniar Matapours forsvarer John Christian Elden mener spekulasjoner om motiv bak Oslo-skytingen er kun egnet til å skape frykt.

Spekulasjoner i motivet bak masseskytingen mot festende mennesker i Oslo natt til lørdag, er kun egnet til å skape frykt blant folk, mener John Christian Elden.

– Hverken jeg eller andre kan trekke konklusjoner allerede nå. Spekulasjoner om dette er kun egnet til å skape frykt i befolkningen, skriver forsvareren til Zaniar Matapour (43), advokat John Christian Elden, i en tekstmelding til NTB.

Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter at han åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London pub, som er populært blant skeive. Hans kontakt med Arfan Bhatti og et ytterliggående islamistisk nettverk, og at skytingen fant sted under feiringen av Pride, er blitt brukt til å underbygge påstander om at motivet kan være å finne i hat mot homofile og en ekstrem islamistisk ideologi.

– Det er et objektivt faktum at angrepet ikke startet mot London eller Pride, og at de drepte så langt jeg vet, ikke har med Pride å gjøre. Om det til tross for dette er relevant å snakke om hat eller terror, må etterforskningen vise, skriver Elden.

Annonse

Hans klient har så langt nektet å la seg avhøre inntil politiet går med på hans krav om at et avhør skal filmes og publiseres offentlig uredigert. Han har derfor selv ikke gitt uttrykk for hva som var motivet.

– Det er et objektivt faktum at angrepet ikke startet mot London eller pride, og at de drepte så langt jeg vet, ikke har med pride å gjøre. Om det til tross for dette er relevant å snakke om hat eller terror, må etterforskningen vise, skriver Elden.

Nekter avhør

Det var Kåre Arvid Hesvik født i 1962 og Jon Erik Isachsen født i 1968 som ble drept i masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag. De befant seg på Per på hjørnet da Matapour kom gående, åpnet den svarte bagen han hadde med seg, og hentet fram våpenet han avfyrte.

Matapour nekter å la seg avhøre så lenge politiet gjør opptak med video og lyd, såfremt ikke opptakene blir publisert offentlig og uredigert, siden han frykter at avhøret skal bli manipulert. Han har derfor selv ikke gitt uttrykk for hva som var motivet.

Den terrorsiktede norskiraneren samtykker til politiets begjæring om varetektsfengsling i fire uker. Retten har derfor kommet til at det ikke er nødvendig å behandle spørsmålet i et rettsmøte. Etter det NTB forstår, ber politiet om at han sitter under de strengeste restriksjonene loven tillater. Det er også vanlig i slik saker at siktede blir begjært holdt i full isolasjon i minst to uker.

Motiv sentralt

Politiet opplyser at det er et viktig spor i etterforskningen å avklare hva slags kontakt mannen har hatt med eventuelle ekstremister.

– Det er helt sentralt å avdekke motivasjonen for handlingen, hans bakgrunn og bekjentskap. En annen viktig del er å avdekke om han kan ha samarbeidet med andre om denne. Per nå ser det ikke ut til at han har samarbeidet med andre om denne hendelsen, men det er som sagt tidlig, og vi kan ikke utelukke noe, sa politiadvokat Børge Enoksen til NTB søndag.

Et annet sentralt tema for politiet er å kartlegge mannens bevegelser før masseskytingen startet. Politiet har oversikt over hva mannen gjorde fredag.

– Vi er opptatt av å kartlegge bevegelsene hans den kvelden og natta. Vi har dannet oss et bilde av det, men vi oppfordrer folk til å komme med tips, sier politiadvokaten.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar