«Slike holdninger har ikke noe å gjøre i samfunnet generelt. Men særlig ikke på klubber», uttalte Ola Smith-Simonsen til Subjekt tirsdag.
Han er klubbkulturekspert, mangeårig DJ og medeier av utestedet Jaeger. Uttalelsen var en respons på helgens hendelser på utestedet Godthåb, som Subjekt først omtalte.
Arrangørene hadde invitert til klubbkveld til inntekt for en transperson. Det endte i fullt kaos.
Like etter klokken 03.00 oppsto det en krangel mellom utestedets innleide vektere og DJ-en, om når musikken skulle skrus av. En vekter la så DJ-en i bakken og kalte ham «jævla soper». Den aktuelle vekteren ble tatt ut av tjeneste på ubestemt tid, etter at flere gjester anklaget ham for å ha homo- og transfiendtlige holdninger.
Les også: Vektere la Oslo-DJ i bakken
Historieløst
Vektere har, som alle andre mennesker, sine egne holdninger og meninger. Men på jobb er de ofte nødt til å legge dem fra seg.
Det er også på sin plass å diskutere hvor særdeles uvelkomne slike holdninger er i nettopp utelivet.
Klubbkultur er i stor grad homokultur, slik Ola Smith-Simonsen også poengterer. Den har i lang tid samlet homofile, transpersoner og andre skeive ved å tilby et trygt sted å være om kveldene. Hvor de kunne møtes og dele hemmeligheter, være seg selv og ha det gøy. Det blir desto mer alvorlig når et angrep på disse verdiene kommer fra en ansvarsperson på utestedet.
Vekternes oppgave er sørge for gjestenes trygghet og å ivareta interessene til eierne av stedet de jobber på. I helgen feilet de på begge disse oppgavene. Vektere har kun lov til å bruke makt på vegne av eieren av stedet de jobber på. Derfor bør de vokte seg nøye før de gjør noe eierne ikke kan stått inne for i sitt navn. Fysisk maktbruk bør således være absolutt siste utvei.
Hendelsen på Godthåb gir en god anledning for vekterbransjen til å ta et titt i speilet og spørre om det finnes holdninger i bransjen som det bør tas et oppgjør med.
Les også: Subjekt mener: Smakløse og svært usaklige ytringer fra Christina Ellingsen
Tillit er avhengig av holdninger
For snaut tre måneder siden ble Subjekts anmelder, Cornelius Steinkjer, kastet ut av utestedet Kulturhuset i Oslo på grunn av klærne sine. Han fikk beskjed om at menn ikke kunne gå i skjørt. Nok et eksempel på giftig maskulinitet blant vektere.
Hendelser som dette bidrar til å ødelegge tilliten til et viktig yrke. Vektere utfører uvurderlig arbeid ved å tilby service og sikkerhet ved landets kjøpesentere, kollektivtransport, utesteder og lignende. De utsettes også selv ofte for sjikane og vold. Desto viktigere er det å rekruttere egnede kandidater for jobben, og kultivere en kultur som bidrar til god konflikthåndtering og respektfull behandling av alle – uansett kjønn, hudfarge eller personlighet.
Da pubene London og Per på hjørnet 25. juni ble utsatt for terror fra islamisten Zaniar Matapour, fikk vi en tydelig demonstrasjon av hvorfor vi trenger gode vektere. Sammen med flere sivile bidro vektere til å overmanne terroristen, lenge før politiet kom seg til stedet.
Vektere bidrar på sitt beste til å holde byen trygg. Det er et stort ansvar. Derfor er det også viktig å si fra de gangene yrkesgruppen ikke lever opp til det ansvaret. Noen ganger kan dette komme av fordomsfulle holdinger, og et internt oppgjør med disse er dermed på sin plass.
Les også: Et kulturhus for de konforme?