– Pioner innenfor høyteknologiske plagg

Designeren Issey Miyake er død

Miyake ble blant annet kjent for å ha laget over 100 svarte høyhalsede gensere til Apple-grunnlegger Steve Jobs. (Foto: Reuters.)
Miyake ble blant annet kjent for å ha laget over 100 svarte høyhalsede gensere til Apple-grunnlegger Steve Jobs. (Foto: Reuters.)
Den japanske motedesigneren Issey Miyake er død, 84 år gammel. Japanerens karriere i bransjen varte i over et halvt århundre.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den japanske motedesigneren Issey Miyake er død, 84 år gammel. Japanerens karriere i bransjen varte i over et halvt århundre.

Miyake døde 5. august av leverkreft, opplyser hans designkontor tirsdag.

Kringkasteren NHK og andre japanske medier meldte om Miyakes bortgang tirsdag. Ifølge nyhetsbyrået AFPs kilde ved designerens kontor i Tokyo døde han 5. august.

Miyake var blant en rekke unge japanske designere som markerte seg i Paris fra midten av 1970-tallet. Han beskrives som en pioner innenfor høyteknologiske, behagelige klesplagg. Karrieren skjøt kraftig fart på 1980-tallet, da han var i gang med å eksperimentere med materialer som plast, metalltråd og japansk håndverkspapir.

Miyake er blant annet kjent for å ha laget over 100 svarte høyhalsede gensere til Apple-grunnlegger Steve Jobs.

Annonse

Miyake ble født i Hiroshima i 1938. Sju år senere overlevde han USAs atombombeangrep som krevde anslagsvis 140.000 menneskeliv i hjembyen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar