Fansen raser

Beyoncé hudflettes for «nedsettende» ordbruk. Nå er sangen endret

Slangordet «spazz» kommer fra det å være spastisk eller å ha spasmer. Fans med helseproblematikk føler seg krenket av Beyoncé i låten «Heated» på hennes siste album. Ordet er nå fjernet. (Foto: Getty.)
Slangordet «spazz» kommer fra det å være spastisk eller å ha spasmer. Fans med helseproblematikk føler seg krenket av Beyoncé i låten «Heated» på hennes siste album. Ordet er nå fjernet. (Foto: Getty.)
Albumaktuelle Beyonce redigerer bort et ord fra nylanserte «Renaissance», etter kritikk fra fans og funksjonshemmede.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Beyoncé endrer sangtekst etter ramsalt kritikk fra mennesker med helseproblemer.

Beyoncé er plateaktuell i disse dager. 29. juli kom artisten med albumet «Renaissance», og fikk strålende kritikker.

Blant annet gav musikkmagasinet Rolling Stone albumet 4,5 av 5 mulige stjerner.

Men på spor nummer elleve, «Heated», skjærer det seg for «Queen B».

Les også: Avviser at musikken hans eies av Pfizer

Annonse

Får stryk likevel

Talspersoner for mennesker med funksjonsnedsettelser har entret banen, fordi teksten i den aktuelle låten oppleves som krenkende, skriver USA Today Entertainment.

I originalversjonen av låten synger Beyoncè: «Spazzin’ on that ass, spazz on that ass».

Bruken av ordet «spazz» i diverse variasjoner, får bevegelseshemmede og deres talspersoner til å gi sangeren stryk-karakter.

Ordet «spazz», slang for «spasticity» (på norsk, «spasmer») er en betegnelse på en plutselig, ufrivillig og kronisk krampe av ulik varighet.

Spasmer forekommer i forbindelse med sykdom i nervesystemet.

Men i mer dagligdagse sammen enn de medisinske, brukes ordet «spazz» som en betegnelse for å bli vill, sprø eller freake ut.

Fjernes etter kritikk

Rolling Stone melder at Beyoncé vil fjerne ordet «spaz» fra sangen «Heated» etter kritikken.

– Ordet, som ikke brukes med vilje på en skadelig måte, vil bli erstattet, uttaler Beyoncés talsperson Yvette Noel-Schure i forbindelse med saken, ifølge USA Today.

I juni fikk artisten Lizzo kritikk for å bruke samme ord.

– La meg gjøre en ting klart: Jeg vil aldri fremme nedsettende språkbruk. Som feit, sort dame i Amerika, har jeg opplevd mange vonde ord brukt mot meg, så jeg forstår kraften ord kan ha (uansett om det er gjort med intensjon eller som i mitt tilfelle, uten), skriver artisten på Twitter.

Også Lizzo endrer låten etter kritikk.

Om det medfører at det blir travle tider for eksempel rapartister fremover, gjenstår å se.

Les også: Krenk meg i krenken

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar