– Han krysset den røde linjen

Iran hevder Salman Rushdie må skylde seg selv

Talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Nasser Kanaani i Tehran, Iran. Han hevder Irans uskyld og legger skylden på Rushdie selv. (Foto: Iranian Foreign Ministry via AP.)
Talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Nasser Kanaani i Tehran, Iran. Han hevder Irans uskyld og legger skylden på Rushdie selv. (Foto: Iranian Foreign Ministry via AP.)
Irans utenriksdepartement avviser at landet var involvert i angrepet på Salman Rushdie, og hevder forfatteren selv har skyld i det som skjedde.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Irans utenriksdepartement avviser at landet var involvert i angrepet på Salman Rushdie, og hevder forfatteren selv har skyld i det som skjedde.

– Vi anser ikke at noen fortjener skyld og anklager for angrepet på Salman Rushdie i USA bortsett fra ham selv og hans støttespillere, sa departementets talsmann Nasser Kanaani mandag.

– Ingen har rett til å anklage Iran i denne forbindelsen, la han til.

Uttalelsen er den første offentlige kommentaren fra Iran etter angrepet på Rushdie i Chautaqua i delstaten New York i USA fredag.

– Ved å fornærme Islams helligdom og dermed krysse den røde linjen til over en og en halv milliard muslimer og alle tilhengere av de guddommelige religionene har Salman Rushdie utsatt seg selv for folkets sinne og raseri, heter det videre i Irans uttalelse.

Annonse
Salman Rushdie får førstehjelp etter knivangrepet. (Foto: AP Photo/Joshua Goodman.)

Anklager om blasfemi

Rushdie hadde akkurat blitt introdusert på scenen i Chautaqua fredag da en mann stormet opp og begynte å stikke den 75 år gamle britisk-indiske forfatteren.

Angriperen ble overmannet, mens Rushdie segnet om på gulvet. Gjerningsmannen ble raskt pågrepet av en politimann som var til stede.

Amerikansk politi har identifisert den pågrepne antatte gjerningsmannen som 24 år gamle Hadi Matar fra Fairview i New Jersey. Han er siktet for drapsforsøk, men nekter straffskyld.

Oppfordret til drap

Salman Rushdie ga på 1980-tallet ut romanen «Sataniske vers», som ble oppfattet som blasfemisk av mange muslimer. Den daværende lederen av Iran, ayatolla Ruhollah Khomeini, utstedte en såkalt fatwa og erklærte at Rushdie burde drepes.

Det samme gjaldt dem som hadde bidratt til å utgi «Sataniske vers». I 1991 ble bokens japanske oversetter, Hitoshi Igarashi, knivdrept på Tsukuba-universitetet der han arbeidet. Bokens italienske oversetter, Ettore Capriolo, ble utsatt for et attentat samme år, men han overlevde. I 1993 ble Rushdies norske forlegger William Nygaard skutt flere ganger, men også han overlevde angrepet.

– Rushdie har betalt en høy pris. Han er en ledende forfatter som har betydd enormt mye for litteraturen, og han har funnet et godt liv i USA. Derfor er det dobbelt tragisk dersom dette viser seg faktisk å være et attentat, sa Nygaard til NTB fredag.

Hyllet angrepet

Mens reaksjonene på fredagens angrep har vært svært sterke i vestlige land, har medier i Iran i stedet hyllet det som skjedde. Den statlige avisa Iran skrev at «djevelens hals» var blitt kuttet, og de fleste andre iranske medier har lagt seg på en lignende linje, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rushdie ble alvorlig skadd i fredagens angrep, og agenten hans har opplyst at han risikerer å miste det ene øyet.

Den verdenskjente forfatteren har lenge vært en tydelig forsvarer av ytringsfriheten. Han stilte blant annet opp for å forsvare det franske satiremagasinet Charlie Hebdo etter at en rekke ansatte ble drept i et islamistisk attentat i 2015.

Sterke reaksjoner

Angrepet mot Rushdie har vekt sterke reaksjoner i en lang rekke land. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har beskrevet angrepet som rystende.

I en uttalelse lørdag hyllet USAs president Joe Biden Rushdie for «å nekte å la seg bli skremt og truet til taushet». Presidenten sa at han og kona Jill «sammen med alle amerikanere og folk over hele verden ber for hans helse og bedring».

Rushdie har i en årrekke blitt tvunget til å leve med politibeskyttelse som følge av dødstrusler mot ham i kjølvannet av utgivelsen av «Sataniske vers».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar