– Journalistikken er desimert

Stadig færre journalister i Afghanistan

Taliban holder vakt i et nabolag i Kabul. Landet tømmes for journalister som enten flykter elle fengsles. (Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi.)
Taliban holder vakt i et nabolag i Kabul. Landet tømmes for journalister som enten flykter elle fengsles. (Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi.)
Nesten 60 prosent av Afghanistans journalister har enten mistet jobben eller flyktet fra landet siden Taliban grep makten for ett år siden.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nesten 60 prosent av Afghanistans journalister har enten mistet jobben eller flyktet fra landet siden Taliban grep makten for ett år siden.

Ifølge organisasjonen Reporters Without Borders (RSF) var det 547 medier i Afghanistan for ett år siden, men 219 av disse er siden stengt ned.

– Journalistikken er desimert i løpet av det siste året i Afghanistan, sier RSFs generalsekretær Christophe Deloire.

– Myndighetene må få en slutt på volden og trakasseringen av dem som jobber i mediene og må la dem få gjøre jobben sin uhindret, sier han.

76 prosent av alle kvinnelige journalister i Afghanistan har mistet jobben siden Taliban overtok, men det er fortsatt 656 kvinnelige journalister i arbeid i landet, de aller fleste av dem i Kabul.

Annonse

Mens anklager om umoral har kostet mange kvinnelige journalister jobben, har andre medier måttet stenge fordi støtten fra utlandet har stanset opp.

Taliban har også innført strenge regler mot å kringkaste musikk, noe som har tvunget en rekke medier til å stenge, mens andre er stengt etter anklager om at de har kritisert regjeringen eller tjenestemenn uten å legge fram beviser.

Minst 80 afghanske journalister er også pågrepet og har sittet i varetekt i løpet av det siste året, og tre sitter for tiden fengslet, ifølge RSF.

De plasserer nå Afghanistan på 156. plass blant de 179 landene på sin pressefrihetsindeks.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar