Filmene du ikke bør gå glipp av

Fem filmer du bør få med deg på Oslo Pix Filmfestival

«Fire of Love» en av de spektakulære filmene fra årets program. (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)
«Fire of Love» en av de spektakulære filmene fra årets program. (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)
Oslo Pix Filmfestival arrangeres for femte gang, fra 29. august til 4. september. I år er det over 90 filmer på programmet. Her er fem filmer du ikke bør gå glipp av:
Saken er Oslo Pix Filmfestival arrangeres for femte gang fra 29.08.-04.09.2022. Her er fem anbefalte filmer fra programmet.

Den femte utgaven av Oslo Pix Filmfestival går av stabelen 29. august til 4. september, med over 90 filmer på programmet, i tillegg til massevis av arrangementer, fester og gjester. Du kan forvente en stor bredde av prisvinnende og grensesprengende filmer, fra store Hollywood-produksjoner til eksperimentelle indie-fortellinger og toneangivende klassikere.

Her er fem filmer du bør få med deg:

1 «War Pony»

(Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

«War Pony» handler om Bill på 23 og Matho på 12 år, som begge bor i reservatet Pine Ridge i Sør-Dakota. Bill bor hos bestemoren sin, har barn med to ulike kvinner og penger er det tynt med. Matho er det enda verre stilt med. Han bor sammen med sin fraværende og tidvis voldelige far, som er doplanger. Til tross for dette har de to på ingen måte gitt opp. På rørende, kreativt og morsomt vis håndterer de hverdagen på sitt vis.

Riley Keoughs og Gina Gammells regidebut var en av de store snakkisene på årets filmfestival i Cannes. Keough hadde sitt gjennombrudd som skuespiller i «American Honey» (2016), og har tydelig hentet inspirasjon fra denne til sin debutfilm.

Annonse

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «War Pony» her.

2 «The Scary of Sixty-First»

(Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

«The Scary of Sixty-First» er en unik skrekkfilmpastisj satt til Upper East Side i New York. Venninnene Addie og Noelle flytter inn i en overraskende billig leilighet på Manhattan. En dag banker en ukjent kvinne på døra og forteller Noelle at leiligheten deres tilhørte Jeffrey Epstein, og at han sannsynligvis har brukt den for å holde sexslaver innesperret.

Dasha Nekrasova er regissør, manusforfatter og skuespiller i «The Scary of Sixty-First». For flere er hun nok kjent for podcasten «Red Scare», som hun er vert for sammen med venninnen Anna Khachiyan. Hun er også kjent for rollen som Comfrey i HBO-serien «Succession» (2018).

«The Scary of Sixty-First» vant prisen for beste debutfilm på filmfestivalen i Berlin i 2021.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «The Scary of Sixty-First» her.

3 «Nothing Compares»

(Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

Møt den revolusjonerende artisten Sinéad O’Connor, som var forut sin tid i feministkampen i form av tidløs musikk og sterkt pågangsmot.

«Nothing Compares» viser et ekte og nært portrett av den kjente artisten. Elsket og hatet tok hun verden med storm med sin musikk og uttrykksform. Med inspirasjon fra de store, som Bob Dylan, var likevel hennes drøm aldri å bli en popstjerne.

Om du enten er politisk engasjert, en musikkelsker eller bare rett og slett savner en god dokumentar trenger du ikke å se en annen vei enn opp mot lerretet.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «Nothing Compares» her.

4 «Flux Gourmet»

(Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

Lyd, performancekunst, matlaging og ernæring kjøres rundt i en miksmaster i Peter Stricklands herlig rare kulinariske kaos av en film.

På et avsidesliggende herskapshus driver Jan Stevens (Gwendolyn Christie, kjent fra «Game of Thrones») en residens for spesielt utvalgte kunstnere som bruker lyden fra matlaging som grunnlag for performancekunst.

Regissør Peter Strickland følger en stil som vil være kjent for de som har sett hans tidligere filmer som «The Duke of Burgundy» (2015) og «In Fabric» (2018). Det sanselige og det erotiske, og forholdet mellom god og dårlig smak – her ganske så bokstavelig – utforskes med inspirasjon fra europeisk 70-talls skrekk og erotikk. Samtidig har filmen en underfundig humor som ligger konstant og bobler under overflaten.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «Flux Gourmet» her.

5 «Fire of Love»

(Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

Ekteparet Katia og Maurice Krafft levde og døde for en dypere forståelse av vulkanenes mysterier.  Sammen dokumenterte det sjarmerende franske paret hundrevis av timer med vulkansk aktivitet på film. 30 år etter deres tragiske dødsfall, kan du endelig få oppleve deres spektakulære opptak av lava i de mange formene det tar.

«Fire of Love» viser mennesket i møte med kjærligheten og naturens enorme krefter. Selv om deres begivenhetsrike liv brått tok slutt, lever Katia og Maurice videre gjennom opptakene fra deres mange ekspedisjoner. Nå får vi også bli med på deres eventyr.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «Fire of Love» her.

Om Oslo Pix Filmfestival

29. august til 4. september går Oslo Pix Filmfestival av stabelen. Det betyr en hel uke med filmvisninger på Ringen Kino, Vega Scene og andre arenaer på Grünerløkka, samt gratis utevisninger på Schous plass. I tillegg byr festivalen på mange spennende gjester, fester, filmsamtaler og alt annet som hører til på en filmfestival.

Oslo Pix Filmfestival gir deg eksklusive førpremierer, filmer som sprenger grenser og setter dagsorden. Du får se høydepunkter fra blant annet Sundance, SXSW og filmfestivalene i Cannes og Berlin, og ikke minst det beste som finnes av nordisk film akkurat nå.

oslopix.no finner du alt du trenger: filmomtaler, informasjon om visningstider, gjester og arrangementer, samt billetter til alle visninger. Du kan også sette opp ditt personlige filmprogram, med full oversikt over alt du ønsker å få med deg.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar