13 år gammel ble bondejenta Jeanne d’Arc overbevist om at hun skulle lede Frankrike i kampen mot England. Hun fikk med seg folket, kongen og den franske hæren i kampen mot okkupantene.
Noen få år senere ble hun brent på bålet, dømt for kjetteri og trolldom, for å ha trosset foreldrenes vilje og for å ha kledd seg som en mann.
Folket gråt, bøddelen fikk sammenbrudd og en biskop erklærte: «Vi er fortapt, vi har brent en helgen».
Jenta alle vil ha en bit av
I dag, nesten 600 år senere, slåss vidt forskjellige grupper om eierskap til Jeanne. Katolikker, feminister, nasjonalister – alle vil ha henne som sin frontfigur:
Frankrikes presidentkandidat fra ytre høyre, Marine Le Pen, har utropt Brigitte Bardot til vår tids Jeanne. Andre har pekt på den unge miljøaktivisten Greta Thunberg.
Fremdeles splitter og engasjerer Jeanne d’Arc. Nå blir historien om den unge jenta som gikk i døden for en sak hun trodde på til teater for hele landet med Riksteatret.
Regi av Eline Arbo
– Jeg er interessert i mennesket Jeanne, sier regissør Eline Arbo.
Arbo gjør for tiden stor suksess med Jane Eyre på Nationaltheatret. Nå skal hun gi seg i kast med Jeanne d’Arc for Riksteatret, før hun tar fatt på nye regioppdrag på scener over hele verden.
Når Arbo lager teater om historiske kvinneskikkelser, ser hun dem med vår tids øyne:
– En så ung kvinne, på 1400-tallet, som klarer de utroligste ting. Hva driver en ung jente til å få til det hun gjorde, spør regissøren, og fortsetter:
– Hun sto opp mot makta, og det vitner om en person med høy intelligens og stor drivkraft. Det er de menneskelige aspektene som jeg er interessert i, forteller regissøren.
Arbo tilhører de som trekker paralleller til den svenske miljøaktivisten:
– Malala og Gretha Thunberg er åpenbare samtidsreferanser for Jeanne d’Arc: Unge mennesker som virkelig klarer å endre verden og får folk med seg.
Hvor fikk hun motet sitt fra?
– Jeanne ønsket å endre sin egen livssituasjon. Hun var analfabet. Hun var ung, og hun hadde egentlig null forutsetninger for å gjøre alt det hun gjorde, forteller en engasjert Arbo.
Hun fortsetter:
– Likevel fikk hun det til. Gjennom sin egen kraft, mener jeg. Den lå i henne selv. Andre ville sagt at det var gjennom Gud, sier Arbo.
Les mer om teaterforestillingen «Jeanne d’Arc», og se turnérute her.