Lav økonomisk vekst. Flere trygdede. Økning i psykiske lidelser. Vi er nødt til å forvente mindre

Jeg tror vi alle, og særlig de unge, har godt av å utvise mer tilbakeholdenhet, måtehold og takknemlighet i våre hverdager, skriver Espen Oseid Danielsen i Partiet Sentrum. (Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix.)
Jeg tror vi alle, og særlig de unge, har godt av å utvise mer tilbakeholdenhet, måtehold og takknemlighet i våre hverdager, skriver Espen Oseid Danielsen i Partiet Sentrum. (Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix.)
Jeg må innrømme at jeg er skeptisk og engstelig over utviklingen i den yngre delen av befolkningen, skriver justispolitisk talsperson for Partiet Sentrum, Espen Oseid Danielsen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Espen Oseid Danielsen i Partiet Sentrum skriver om økonomisk vekst, naturen og psykisk helse.

Av og til må vi alle stoppe opp å ta et eksistensielt oppgjør. I de tider vi lever i nå, og som er forventet å fortsette en langstrakt stund til, er dette påkrevd. Det handler om å måtte ta et oppgjør om hvordan vi skal leve sammen i tider som utfordrer tanker og kjerneprinsipper som frihet, likhet, solidaritet og vekst.

Å leve en hverdag med høyere priser på blant annet boliglån, strøm og mat, krig i Europa og klimaendringer som stadig blir mer merkbare, gjør noe med oss alle og enhver. Spørsmålet vi må stille både til oss selv og våre medborgere, er følgende: Hvordan skal disse tidene forandre oss og vårt syn på det gode liv? Jeg mener at det her ligger mange interessante og nødvendige refleksjoner.

Jeg tror vi må etter all sannsynlighet, og for så vidt fornuft, nedjustere våre forventninger om økonomisk vekst og stadig god kjøpekraft.

Les også: For ti år siden var hun deprimert og nær konkurs. Nå hedres hun med pris

Annonse

Det er vi som må tilpasse oss, ikke motsatt

På dette tidspunktet er det ikke rasjonelt å frustrere seg unødig mye over situasjonen med høyere priser. Manglende innfrielse av forventninger er særs bestemmende på hvorvidt vi føler en form for skuffelse eller ei. Disse forventningene kan variere fra å være svært realistiske til å være ypperst urealistiske, nesten som et fjernt og søkt ønske om noe uten oppbyggende beviser.

Mitt poeng med å fremheve dette er følgende: Kanskje er det sunt for oss å nå tenke mer rasjonelt over det som skjer? Jeg sier ikke at forventningene skal settes ned en gang for alle, men at de nå bør justeres i en tid som definitivt er ekstraordinær for Norge, Europa og det øvrige verdenssamfunnet. Vi kan ikke forvente at vår kjøpekraft og øvrige økonomi skal være upåvirket i en tid der vi, blant annet, har krig i Europa og mangel på energi. Vi er nødt til å tilpasse oss denne situasjonen. Da kan vi ikke forvente for eksempel å få innvilget en makspris på strøm og solide lønnshopp. Det er ikke en realistisk forventning per nå.

Og kanskje berører vi her et tema som bør strekkes også langt utenfor situasjonene omkring høyere priser, krig og klimaendringer? Kanskje den psykiske helsen og vår livsglede kan få seg et realt løft dersom vi blir i stand til å erkjenne tingenes tilstand. Jeg tror vi alle, og særlig den unge delen av befolkningen, har godt av å utvise mer tilbakeholdenhet, måtehold og takknemlighet i våre hverdager. Vi må bli trygge på oss selv, slik at vi kan bidra inn i fellesskapet på best mulig måte. For det er nemlig slik, som den store hovedregel, at det er vi som skal tilpasse oss samfunnets rammer. Ikke motsatt.

Les også: Trettebergstuen lovet et mannsutvalg uten kvinner. Derfor ombestemte hun seg

Flere uføre og deprimerte

Hvis vi forventer et liv der det meste blir ordnet for oss, er det hverken en bærekraftig eller ønskelig forventning. Jeg må innrømme at jeg blir noe skeptisk og engstelig over utviklingen i den yngre delen av befolkningen. En studie viser til at antall uføre i alderen 18 til 39 år, i perioden 2015-2020, gikk opp med hele 58 prosent. I løpet av de siste par årene har det kommet flere skremmende og opprørende rapporter om de unges psykiske helsetilstand. Blant annet har bruken av antidepressiva i alderen 15 til 19 år økt med brutale 30 prosent i perioden 2012-2020.

Jeg vil avslutte med å oppfordre til solidaritet, raushet og nøkternhet. Vi står alle i en tid som krever mye av oss. Jeg mener det er fornuftig at vi nå endrer litt på tankegangen. Stadig økonomisk vekst er verken mulig eller ønskelig. Vi har forsynt oss grovt av naturens verdier for å oppnå dagens levestandard. Det kan ikke fortsette.

Kanskje går vi en tid i møte der vi må tenke på nytt angående hva som er viktig i livet? Jeg håper i alle fall det.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar