At Sverigedemokraterna er valgvinnerne, burde ikke sjokkere noen

Når «fuck Åkesson» blir en gruppes sterkeste mening utad, øker oppmerksomheten og publisiteten til Sverigedemokratene, skriver Rødt-medlem Eivor Evenrud. Her jubler Jimmie Åkesson for hans partis sterke valgresultat. (Foto: Maja Suslin/TT/NTB.)
Når «fuck Åkesson» blir en gruppes sterkeste mening utad, øker oppmerksomheten og publisiteten til Sverigedemokratene, skriver Rødt-medlem Eivor Evenrud. Her jubler Jimmie Åkesson for hans partis sterke valgresultat. (Foto: Maja Suslin/TT/NTB.)
Fremfor å manisk fokusere på hvor jævlige SD er, må man finne ut hvorfor så mange stemmer på dem, skriver Eivor Evenrud.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Sverige avholdt valg i går. Det nasjonalistiske og konservative partiet Sverigedemokraterna (SD) trekkes av mange frem som den store vinneren.

Partileder Jimmie Åkesson var valgvinner allerede i 2018, etter at alle andre partier nektet å samarbeide med Sverigedemokraterna (SD). I årene etter har det ikke manglet på påminnelser og sjokkerende nyheter om de nynazistiske røttene til Åkessons parti.

På valgsendinger i 2018 kunne man høre venstresiden rope ut om hva de mente om Åkesson. Raseriet og de harde ordene har fortsatt. Og fortsatt … og fortsatt – uten noen negativ effekt på SDs oppslutning.

Les også: Den som kommer på en samlende fortelling om alle mennesker, vil redde fremtiden

Får hjelp av nytt innvandrerparti

Problemet er at når «fuck Åkesson» blir en gruppes sterkeste mening og markering utad, øker oppmerksomheten og publisiteten til Sverigedemokratene. For meg er det helt åpenbart at man burde la SD være, og fokusere på SDs velgere.
17 prosent av svenskene var ikke nazister i 2018, og 20 prosent av dem er heller ikke det i dag. Istedenfor å nesten manisk fokusere på hvor jævlige SD og Åkesson har vært og er, må man forsøke å forstå, eller finne ut av, hvorfor så voldsomt mange stemmer SD.

Annonse

Bare ved å presentere egne løsninger, komme med konkrete politikk, og å ta alle velgere (også dem som stemte SD i 2018) på alvor, kunne man unngått det som nå er i ferd med å skje i Sverige. For å toppe det hele har det nyetablerte partiet Nyans kapret noen titusener med stemmer i årets valg.

De visste godt at det var på venstresiden de måtte hente sine stemmer, og har gått så langt som å si at Sosialdemokratene er verre enn Sverigedemokratene. I tillegg har de hatt kampanjer om hvorfor muslimer ikke kan stemme på Venstrepartiet.

Les også: Det er grunn til bekymring for kriminalitet i Oslo. Men økt raseprofilering er et elendig løsningsforslag

Hjelper ikke å skremme med «de andre»

Polariseringen og paralellsamfunnene gror av dette. Sverige har problemer, og min vurdering er at de store partiene (minus SD) burde se bort fra blokkene og danne en regjering hvis hovedoppgave må være å samle folk i en felles demokratisk grunnforståelse.

Det kommer selvsagt ikke til å skje, fordi for mange vil for mye på akkurat sitt viktigste område. Det er ett år til kommune- og fylkesvalget i Norge, og er det noe vi bør ta med oss som lærdom, er det dette: Å rope hvor ille andre partier er, gjør sjelden at folk hører hva du og ditt parti foreslår. Å skremme med at «det blir verre med de andre,» gir deg ikke folks tillit – stort sett bare usikkerhet.

Politikere må presentere egne løsninger, og ta folks høyst reelle bekymringer på alvor.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar