– Florerer på Tiktok

Politiet vil øke innsatsen mot deling av ungdomsvold på nett

Kristin Kvigne, Sjef i Kripos, sier at alle politidistriktene har sett en økning av rivaliserende og voldelige konflikter mellom ungdomsgjenger. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
Kristin Kvigne, Sjef i Kripos, sier at alle politidistriktene har sett en økning av rivaliserende og voldelige konflikter mellom ungdomsgjenger. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
Tenåringer blir oftere enn før utsatt for alvorlig vold som filmes og spres på nett. Nå lanserer politiet et nytt opplegg rettet mot denne gruppen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tenåringer blir oftere enn før utsatt for alvorlig vold som filmes og spres på nett. Nå lanserer politiet et nytt opplegg rettet mot denne gruppen.

Politiets undervisningsopplegg «DELE=DELTA» retter seg mot ungdom mellom 13 og 18 år, som oftere enn før blir utsatt for alvorlig vold som filmes. Opplegget skal kunne brukes av alle som jobber med barn og unge.

– Opplegget skal gjøre at ungdom i hele Norge får økt bevissthet og kunnskap om vold og voldsvideoer. Målet er å forebygge deling av voldsvideoer i sosiale medier og å senke terskelen for å si ifra om ubehagelige hendelser man blir utsatt for, sier Kripos-sjef Kristin Kvigne i en pressemelding.

Økende problem

Blant barn og unge i alderen 13–18 år er ulovlig deling av voldsvideoer også et økende problem.

– De siste årene har alle politidistriktene sett en økning av rivaliserende og voldelige konflikter mellom ungdomsgjenger. Volden er grovere enn før, kommer i nye former, og skjer over hele landet, opplyser Kvigne.

Annonse

En undersøkelse fra Medietilsynet i 2020 viser at tre av ti 13-18-åringer har sett innhold eller diskusjoner om planlegging av slåsskamper eller slåsskamper på nett.

Videoer kan utløse ny vold

Ifølge politiet florerer det av voldsvideoer på Tiktok, Snapchat, Instagram og Facebook. Deling medfører at konflikter både foreviges og forsterkes, og det kan utløse nye voldshandlinger.

Politiet påpeker at selv om de fleste ungdommer skjønner at det er dårlig gjort å filme og videresende voldsvideoer, vet de ikke at det faktisk er straffbart. I juni 2021 kom det en lovendring som sikrer at all deling av krenkende bilder er straffbart.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar