Subjekt mener:

Jonas Gahr Støre bør ikke gå i Donald Trumps fotspor

Selvsagt kan ikke Jonas Gahr Støre direkte sammenlignes med den amerikanske eks-presidenten, men det gjør valget om å kopiere en av Trumps mest debattfiendltige taktikker enda mer uforståelig, skriver Subjekts lederredaksjon. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Selvsagt kan ikke Jonas Gahr Støre direkte sammenlignes med den amerikanske eks-presidenten, men det gjør valget om å kopiere en av Trumps mest debattfiendltige taktikker enda mer uforståelig, skriver Subjekts lederredaksjon. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Det er helt nødvendig for folks tillit til politikerne at kritikk tillates. Det må Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet lære seg å leve med, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Flere hevder seg «sensurert» av Arbeiderpartiet på sosiale medier.

Nå er det vanlige folks tur. Til å bli sensurert på internett? Det nye AP-slagordet står ikke helt i stil med partiets opptreden på sosiale medier, der stadig flere kritikere blir stilnet. En av dem som hevder hun er sensurert av AP-leder Jonas Gahr Støre på Facebook, er Ann Jorun Hillersøy fra vindmøllemotstanderne i organisasjonen Motvind Norge. Flere andre melder om det samme på Twitter. Felles for disse er at de mener de ikke har kommet med noen form for hets eller sjikane.

Assisterende partisekretær, Mari Aaby West, oppsummerer APs regler slik: «De som kommer med hets, spam eller svært usaklige kommentarer, som fremming av konspirasjonsteorier, blir utestengt. Konstruktiv kritikk av oss og vår politikk er noe vi ønsker velkommen.»

Problemet er vel at hva man legger i ordet «konspirasjonsteori», kan være så mangt. Og hva AP selv anser som «konstruktiv kritikk» av seg selv, ligner neppe det kritikerne selv legger i det samme begrepet.

«Det er ingen krav om å svare på de innleggene, men å blokkere dem er et skritt mot noe som ligner på sensur. Det er ekstra spesielt fordi han er statsminister. Han har et ansvar for å slippe til kritiske stemmer», sier Rødt-representant Sofie Marhaug til Nettavisen.

Annonse

Marhaug har helt rett. Det er ingen menneskerett å ha tilgang til alle kommentarfeltene på Facebook. Men at Støre er statsminister, gjør blokkering til sensur.

Les også: Flere hevder seg «sensurert» av Arbeiderpartiet på Facebook

Fremstår autoritært

Det er kanskje ikke Gahr Støre som selv går inn og blokkerer kritikere over en lav sko, men hvem vet. Mektigere statsledere enn Støre har slitt med obsessiv bruk av sosiale medier. Mer nærliggende er det kanskje at kommunikasjonsrådgiverne til Støre har valgt blokkering fremfor åpenhet som strategi. Ikke særlig klokt, og det er like fullt statslederens ansvar å holde disse i tøylene.

I USA i 2018 besluttet en dommer at det var grunnlovsstridig av president Donald Trump å blokkere folk på Twitter, fordi presidentens konto ble regnet som en offisiell, statlig konto som alle har en rett til å lese.

Selvsagt kan ikke Jonas Gahr Støres aktivitet på sosiale medier direkte sammenlignes med den amerikanske eks-presidenten, som, blant mye annet, kan kritiseres for sin uansvarlighet i en situasjon hvor en rabiat mobb tok seg inn i kongressen for å stoppe et valg. Men det gjør valget om å kopiere en av Trumps mest notoriske, debattfiendtlige taktikker enda mer uforståelig.

Taktikken ligner det man ser fra autoritære regimer verden over. Arbeiderpartiets blokkeringer kommer ikke nødvendigvis av samme motivasjon. Problemet for partiet er bare at det er lett for kritikere å påstå dette.

Åpen kommunikasjon og stor takhøyde er alltid å foretrekke i et liberalt demokrati.

Les også: Subjekt mener: Farlig å forby krypterte meldingstjenester

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar