Verdsatt til 72,5 millioner pund

Sky News: Demonstranter har kastet tomatsuppe på Vincent van Goghs maleri «Solsikker»

– Hva er verdt mest? Kunst, eller livet? Er det verdt mer enn mat? Verdt mer enn rettferdighet? sa demonstrantene. (Foto: Skjermdump.)
– Hva er verdt mest? Kunst, eller livet? Er det verdt mer enn mat? Verdt mer enn rettferdighet? sa demonstrantene. (Foto: Skjermdump.)
To klimaaktivister i gruppen Just stop oil har kastet tomatsuppe på Vincent van Goghs maleri «Solsikker», skriver Sky News.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Miljøaktivister skal ha kastet tomatsuppe på uvurderlig Van Gogh-maleri

Aktivistene er pågrepet for skadeverk og overtredelse, opplyser London-politiet til nyhetsbyrået AFP. Det er foreløpig ikke kjent om maleriet har tatt skade.

To kvinner gikk i 11-tiden fredag inn på rommet hvor «Solsikker» henger i Storbritannia nasjonalgalleri på Trafalgar Square og kastet to bokser med Heinz tomatsuppe over maleriet. Deretter limte de en hånd hver til veggen under maleriet, skriver Sky News.

– Hva er verdt mest? Kunst, eller livet? Er det verdt mer enn mat? Verdt mer enn rettferdighet? sa demonstrantene.

Miljøorganisasjonen har de siste 14 dagene demonstrert mot Liz Truss og regjeringens planlagte opptrapping av olje- og gassleting i Nordsjøen.

Annonse

– Er du mer bekymret for beskyttelsen av et maleri? Eller beskyttelsen av planeten og menneskene våre? Levekostnadskrisen er en del av kostnadene ved oljekrisen. Drivstoff er altfor dyrt for millioner av kalde, sultne familier, fortsatte demonstrantene.

– De har ikke engang råd til å varme opp en boks med suppe, ropte de to kvinnene.

«Solsikker» er navnet på to serier med bilder malt av van Gogh i 1888. Maleriet i nasjonalgalleriet anses som et mesterverk og er en av den nederlandske malerens mest kjente.

Maleriet er ifølge Sky News verdsatt til 72,5 millioner pund, som tilsvarer 865 millioner norske kroner.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar