Det blir ingen masseovervåkning av norske borgere

Myndighetene er opptatt av å verne om privatlivene til folk, skriver Bjørn Arild Gram (SP). Her med statsminister Jons Gahr Støre (AP), da Gram ble utnevnt til forsvarsminister i april. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Myndighetene er opptatt av å verne om privatlivene til folk, skriver Bjørn Arild Gram (SP). Her med statsminister Jons Gahr Støre (AP), da Gram ble utnevnt til forsvarsminister i april. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
E-loven gir et tryggere Norge ved at man lettere kan oppdage trusler i det digitale rom, skriver forsvarsminister Bjørn Arild Gram (SP).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Subjekt kritiserte den nye e-tjenesteloven på lederplass, med tittel «Nei takk til utvidet masseovervåkning i Norge». Her svarer forsvarsminister Bjørn Arild Gram (SP).

Subjekt påstår på lederplass at den nye e-loven innfører et masseovervåkningssystem. Det er ikke riktig.

Det loven åpner for, er å lagre metadata om kommunikasjonen som krysser landegrensene. Data om norsk kommunikasjon vil filtreres ut så langt som mulig. Data som ikke kan filtreres ut, vil masselagres, men søk i lageret krever godkjennelse fra en domstol. Innholdet i kommunikasjonen vil ikke lagres.

Systemet skal brukes til utenlandsetterretning, og ikke til å overvåke egen befolkning. Det er en grunnleggende forutsetning.

Kritikken fra Riksrevisjonen som Tekna trekker frem, er alvorlig, og blir fulgt opp i Forsvaret. Denne kritikken gjelder ikke systemet som E-tjenesten nå er i ferd med å bygge opp. Systemet for tilrettelagt innhenting er ikke tatt i bruk ennå. Systemer får en rekke sikkerhetsmekanismer rundt seg.

Annonse

EU-dommene som Tekna viser til, er vurdert, og det norske systemet for tilrettelagt innhenting er innenfor grensene EU trekker opp.

Opptatt av både privatliv og vern mot trusler

Vi er enige i at både EOS-utvalget og domstolene må styrkes for å kunne følge opp den nye e-loven. Dette arbeidet er i gang.

Myndighetene er opptatt av å verne om privatlivene til folk. Samtidig er vi opptatt av å verne Norge mot trusler utenfra. Dette er en krevende balansegang, og vi mener at vi har funnet en god balanse.

God etterretning er avgjørende for Norges forsvar og sikkerhet. Vi må følge med på hva som skjer rundt oss, også i det digitale rom. Etterretningstjenesten skal bidra til å beskytte vårt samfunn og våre verdier mot trusler utenfra. Det vil den nye e-loven legge til rette for.

Den nye loven vil styrke vår nasjonale etterretningsevne. I dag er vi avhengige av at andre land med tilsvarende systemer deler informasjon med oss. Vi vil oppdage flere av truslene som er rettet mot oss fra utlandet, og vi blir bedre i stand til å motvirke dem.

Vi blir bedre sikret mot digitale trusler, men også andre trusler som kan oppdages i det digitale rom, som spionasje, sabotasje, hacking og terrorisme.

Les også: Subjekt mener: Nei takk til utvidet masseovervåkning i Norge

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar