Subjekt mener:

Nei takk til utvidet masseovervåkning i Norge

Vil du la denne mannen snoke i mobilen din? Sjef for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, vil gjerne at du godtar myndighetenes «venneforespørsel». (Foto: Beate Oma Dahle/NTB.)
Vil du la denne mannen snoke i mobilen din? Sjef for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, vil gjerne at du godtar myndighetenes «venneforespørsel». (Foto: Beate Oma Dahle/NTB.)
Edward Snowden har rett. Det nye lovforslaget til regjeringen er en alvorlig trussel mot personvernet og demokratiet, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Myndighetene skal innføre et nytt system for masseovervåkning. Eksperter roper varsku.

Varsleren Edward Snowden vekket oppsikt i Norge, da han tirsdag 18. oktober la ut en Twitter-tråd på norsk. Snowden, som nå har russisk statsborgerskap, ble verdenskjent i 2013, da han lekket hemmelig informasjon om USAs masseovervåkningssytem til en rekke store aviser. Nå er den tidligere utvikleren hos NSA (National security agency) forbløffet over at Norge skal innføre noe lignende. Med god grunn.

Snowden deler NRK-debattinnlegget «Masseovervåkning uten sidestykke», av visepresident i Tekna, Elisabet Haugsbø, og styremedlem i Tekna Big Data, Inge Harkestad. «Det er uforståelig for meg at en nasjon som er så geografisk velsignet og politisk sofistikert som Norge, frivillig vil omfavne infrastrukturen for masseovervåkning. Dette forslaget er en forbrytelse mot den liberale tradisjonen», skriver Snowden. Han har brukt Google translate, så vi har rettet enkelte skrivefeil. Snowdens poeng er at Norge ikke trenger et slikt system, og at det primært innføres som en del av et globalt masseovervåkningssytem likt det han selv avslørte i USA. Han mener amerikansk etterretning har lobbyert overfor Norge, med stor suksess.

Ikke for sent å snu

Systemet skal samle inn informasjon om nær sagt alt nordmenn kommuniserer på internett. E-post, messenger, telefonsamtaler og snapchat, samt mye mer. E-tjenesten trenger visstnok dette, selv om de er ansatt for å følge med på utenlandske trusler.

«Vi frykter at politikerne ikke forstår rekkevidden av hva de har vedtatt. Eller synes de faktisk at slik masseovervåkning er akseptabel?» skriver Haugsbø og Harkestad. Systemet, som lagrer data i lang tid, muliggjør ifølge de to ekspertene «en nærmest total overvåkning av befolkningen».

Annonse

Det er allerede bestemt at systemet skal innføres, men noen detaljer er uavklart, som hvilke selskaper e-tjenesten kan tvinge til å spionere på sine kunder, uten å gå rettens vei. Dette skal avgjøres til våren. Her bør regjeringen sette på bremsen. Ikke bare for å hindre at alle private selskaper kan pålegges å bryte kundenes tillit på denne måten, men hele systemet bør stanses. Det finnes flere grunner til det.

Haugsbø og Harkestad er opptatt av risikoen for at systemet som angivelig skal sørge for økt sikkerhet for nordmenn, i praksis vil føre til det motsatte. Det skjer ved at et sentralisert system med så mye verdifull informasjon om nordmenn vil være attraktivt for utenlandske hackere, for eksempel russiske. Et ikke usannsynlig scenario, all den tid Riksrevisjonen nylig avdekket svært alvorlige mangler i Forsvarets IT-systemer.

Bekymringene trenger heller ikke begrenses til våre «fiender», men dreier seg også om mektige allierte som USA, slik Snowden skriver. Er det moralsk forsvarlig av Norges politikere å lage et system som gjør det lettere for CIA, FBI og NSA å overvåke vanlige nordmenns internettrafikk?

Et system som ikke fungerer etter hensikten

I Norge stoler vi (de fleste) på myndighetene, selv om de tidligere har gått langt over streken i å overvåke nordmenn på ytre venstresiden politisk under den kalde krigen. Men hvem kan med hånden på hjertet si at de stoler på myndighetene som styrer landet om ti år? Ingen, håper vi, hvis de tenker seg litt om.

Systemet skal heldigvis ikke lagre innholdet i kommunikasjonen, men såkalt metadata: hvem du snakker med, hvor og til hvilken tid, med mer. Men det er ille nok. Et slikt system vil ha en nedkjølende effekt på ytringsfriheten og journalistikken. Hva om en kilde, som Snowden, vil lekke informasjon om korrupsjon i rettssytemet, politikken eller i e-tjenesten selv? Beleilig for disse aktørene å kunne ha full oversikt over alle som er i kontakt med norske journalister.

«Personvern er ikke bare et personlig, men også et kollektivt begrep. Jo mer vi mister av personvernet, jo mer svekkes demokratiet vårt,» skriver Haugsbø og Harkestad. Men er det ikke viktig å beskytte oss mot terrorister, spør du kanskje. Det poenget ble lagt dødt da amerikanske myndigheter måtte innrømme at deres ulovlige og, frem til Snowden snakket ut, hemmelige overvåkningssystem faktisk ikke hadde avdekket et eneste terrorangrep. Masseovervåkning er rett og slett ikke egnet til så veldig mye annet enn de negative effektene beskrevet over.

Det er betimelig å spørre, som Haugsbø og Harkestad, om norske politikere forstår hva de er i ferd med å gjøre. «Beskytt rettighetene dine, ellers mister du dem som alle andre,» avslutter Snowden med på Twitter.

Les også: Subjekt mener: En seier for kunstneres ytringsfrihet

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar