Tredje vandalisering i rekken

Klimaaktivister angrep kjent Vermeer-verk

Bilder delt i sosiale medier viser aktivistene iført T-skjorter med teksten «Just Stop Oil». (Foto: Skjermdump.)
Bilder delt i sosiale medier viser aktivistene iført T-skjorter med teksten «Just Stop Oil». (Foto: Skjermdump.)
Tre klimaaktivister er pågrepet i Nederland etter at de aksjonerte mot maleriet «Pike med perleøredobb» av den flamske maleren Johannes Vermeer.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tre klimaaktivister er pågrepet i Nederland etter at de aksjonerte mot maleriet «Pike med perleøredobb» av den flamske maleren Johannes Vermeer.

Hendelsen skjedde torsdag da de tre aktivistene tok seg inn på Mauritshuis museum i Haag. To av aktivistene limte seg fast til kunstverket mens en tredje kastet et ukjent middel på det.

Maleriet ble ikke skadd ettersom det har et beskyttende glass foran, opplyser museumsledelsen. «Pike med perleøredobb» ble malt av Vermeer i 1665.

Bilder delt i sosiale medier viser aktivistene iført T-skjorter med teksten «Just Stop Oil». Det var aktivister fra samme gruppe som i forrige uke kastet tomatsuppe på maleriet «Solsikker» av Vincent van Gogh på et museum i London.

Sist søndag kastet aktivister potetmos på et maleri av Claude Monet på et museum i tyske Potsdam.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar