– Kunstnere er dårlig betalt

Museer kan bli tvunget til å gi kunstnere faste honorarer

– Kunstnere må stå med lua i hånden i altfor stor grad. Det er en arbeidstakergruppe i Norge som blir dårlig behandlet sammenlignet med veldig mange, sier kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap). (Foto: Javad Parsa/NTB.)
– Kunstnere må stå med lua i hånden i altfor stor grad. Det er en arbeidstakergruppe i Norge som blir dårlig behandlet sammenlignet med veldig mange, sier kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap). (Foto: Javad Parsa/NTB.)
Kulturministeren vurderer et forslag om at museer og gallerier må forplikte seg til å følge fastsatte honorarsatser når de mottar penger over statsbudsjettet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kulturministeren vurderer et forslag om at museer og gallerier må forplikte seg til å følge fastsatte honorarsatser når de mottar penger over statsbudsjettet.

Ifølge Klassekampen er dette er et av forslagene som departementet vurderer som en del av en ny stortingsmelding om kunstnerpolitikk. Det handler om å erstatte utstillingsvederlagsordningen med krav i tilskuddsbrev.

– Kunstnere må stå med lua i hånden i altfor stor grad. Det er en arbeidstakergruppe i Norge som blir dårlig behandlet sammenlignet med veldig mange, sier kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

– Fordi en del institusjoner og andre aktører har skaltet og valtet med kunstnere opp gjennom tida, har staten gått inn og tatt det ansvaret som institusjoner som arbeidsgivere egentlig skulle ha tatt, for eksempel gjennom ordninger som utstillingsvederlag, sier hun videre.

Stortingsmeldingen kommer i løpet 2023. Innspillrunden hadde frist for litt under en måned siden.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar