Tagget på veggen

Aktivister limte hendene fast til kunstverk på Prado-museet

Aktivistene skrev «+1,5°C» på veggen mellom de to maleriene. Det er en henvisning til Parisavtalens mål om å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5 grader fra førindustrielt nivå. (Foto: Skjermdump.)
Aktivistene skrev «+1,5°C» på veggen mellom de to maleriene. Det er en henvisning til Parisavtalens mål om å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5 grader fra førindustrielt nivå. (Foto: Skjermdump.)
To klimaaktivister er pågrepet etter at de limte hendene sine fast til rammene på Francisco Goya-malerier på Prado-museet i Spanias hovedstad Madrid.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er To klimaaktivister er pågrepet etter at de limte hendene sine fast til rammene på Francisco Goya-malerier på Prado-museet i Spanias hovedstad Madrid.

Ingen av de aktuelle kunstverkene ble skadd i aksjonen lørdag.

Aktivistene skrev «+1,5°C» på veggen mellom de to maleriene. Det er en henvisning til Parisavtalens mål om å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5 grader fra førindustrielt nivå.

Aktivistgruppa Extinction Rebellion har publisert en video som viser de to aktivistene med hver sin hånd klistret til et maleri før sikkerhetsvaktene grep inn. Gruppa sier de gikk til aksjon mot maleriene «Den påkledde Maja» og «Den nakne Maja».

Hendelsen er den siste i en rekke protestaksjoner fra klimaaktivister som limer seg fast eller kaster suppe, potetmos eller kaker på kjente kunstverk i Europa.

Annonse

Blant verkene som har fått gjennomgå, er da Vincis «Mona Lisa» i Paris, Van Goghs «Solsikker» i London og «Pike med perleøredobb» i Haag. Alle maleriene var dekket med glass, og ingen ble skadd i aksjonene.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar