Lørdag 19. november blir en helt spesiell dag på Colosseum kino.
Emmy-vinnende Deeyah Khan og Nobels Fredssenter inviterer til visning av den prisbelønte dokumentarfilmen «White Right: Meeting the Enemy», og samtaler rundt filmen.
Til Oslo har Khan med seg Jeff Schoep, en gang USAs mest beryktede nynazist, nå konsulent for det jødiske menneskerettsenteret Simon Wiesenthal Center. Han valgte å bryte ut fra miljøet som et resultat av møtene i filmen. Arno Michaelis – en tidligere forkjemper for rasekrig, og vokalist i race-metal-bandet Centurion kommer også til arrangementet i Norges mest eksklusive kino.
Alle billettene er nå utsolgt. De som vil sikre seg informasjon om lignende arrangement i fremtiden kan melde seg på Nobels Fredssenters nyhetsbrev nederst i denne saken.
Arrangementet er en del av Nobels Fredssenters satsing på dialog gjennom serien «De som lytter, flytter verden». Les mer og finn inspirasjon til en hverdag med bedre dialog i boken med samme navn.
Møt Norges fremste eksperter på dialog
I tillegg til Khan, Schoep og Michaelis stiller et stjernelag av dialogeksperter opp i samtaler etter filmen:
Finn Skårderud er professor, forfatter og en av Norges mest meritterte psykiatere. I tillegg kommer Nobels Fredssenters dialogekspert Chro Borhan, som har bred erfaring fra konfliktmegling i Norge og utlandet. Arrangementet ledes av Henrik Syse, filosof med doktorgrad i etikk og forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO).
I samtalene etter filmen får vi høre mer om Deeyah Khans arbeid med filmen og hvordan dialogen med nynazistene endret både henne og dem. Panelet kommer også til å diskutere likheter og forskjeller mellom ekstreme holdninger i USA og Norge, og hva vi her i landet må være oppmerksomme på. Ekspertene kan også gi gode råd om hvordan dialog kan brukes til å løse uenigheter med venner og familie.
Fra musiker til prisbelønt dokumentarfilmskaper
Deeyah Khan har høstet utallige lovord og priser for sitt arbeid som filmskaper og menneskerettighetsaktivist, og er nå aktuell med filmen «Behind the rage». Deeyah har norsk-pakistansk familiebakgrunn og vokste opp i Oslo. Hun slo gjennom som musiker og sanger i ung alder under artistnavnet Deepika.
I 1997 forlot hun Norge og bosatte seg i London, etter hets og trakassering fra konservative norske muslimer. Ved siden av arbeidet med dokumentarfilmene har hun gjort en stor innsats for forfulgte kvinnelige artister, unge muslimske kvinners kunstneriske aktivitet og ytringsmuligheter, og grunnlagt flere organisasjoner som arbeider med dette.
Om filmen
I dokumentarfilmen «White Right: Meeting the Enemy» reiser Deeyah til USA for å møte noen av landets mest fremtredende nynazister for å forsøke å forstå de personlige og politiske årsakene bak den tilsynelatende gjenoppblomstringen av høyreekstremisme i Amerika. Hun laget filmen etter å ha blitt intervjuet på TV om multikulturalisme som resulterte i mange trusler og hatefulle ytringer på sosiale medier.
Carol Midgley i The Times, skrev om filmen: «Dels undersøkende journalist, dels nesten psykoterapeut, bruker Khan harde og myke ferdigheter for å avdekke hva som driver hat og tvinger folk til å møte henne, deres såkalte fiende».
Program
· Velkommen ved Kjersti Fløgstad, direktør Nobels Fredssenter
· Filmvisning av «White Right: Meeting the Enemy» (varighet ca 1 time)
· Samtale med Deeyah Khan, Jeff Schoep og Arno Michaelis
· Samtale med Deeyah Khan, Finn Skårderud og Chro Borhan
Gjestene denne dagen får også et spesialtilbud på boken, «De som lytter, flytter verden», med 8 tips til god dialog, blant annet fra fredsprisvinnere som Martin Luther King, Desmond Tutu og Dalai Lama.
Alle billettene er nå utsolgt. De som vil sikre seg informasjon om lignende arrangement i fremtiden kan melde seg på Nobels Fredssenters nyhetsbrev nederst i denne saken.
Arrangementet er en del av Nobels Fredssenters satsing på dialog gjennom serien «De som lytter, flytter verden». Les mer og finn inspirasjon til en hverdag med bedre dialog i boken med samme navn.
Arrangementet er støttet av Hydro, Stiftelsen Flux, Microsoft Norge, KLP og Fritt Ord.