«Kunsten» som møtte meg på toalettet på familierestauranten, var sjokkerende utdatert

Slik ser det ut på dametoalettet. Hos herrene henger tilsvarende bilder av damer: Man kan tenke seg at flere ikke bare ender opp med å tisse, men kanskje også tar seg en runk før de går tilbake til middagsbordet på familierestauranten, skriver Thea-Caroline Zwahlen. (Foto: Thea-Caroline Zwahlen.)
Slik ser det ut på dametoalettet. Hos herrene henger tilsvarende bilder av damer: Man kan tenke seg at flere ikke bare ender opp med å tisse, men kanskje også tar seg en runk før de går tilbake til middagsbordet på familierestauranten, skriver Thea-Caroline Zwahlen. (Foto: Thea-Caroline Zwahlen.)
Veggpryden på toalettet hos Olivia på Egertorget reproduserer heteronormative, kroppsfikserte kjønnsstereotypier. Det hører ikke lenger hjemme i dagens samfunn, skriver Thea-Caroline Zwahlen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Leder i SNU - Seksualpolitisk Nettverk for Ungdom, Thea-Caroline Zwahlen, reagerer på veggpryden til Olivia Eger.

«Mamma han mannen der ser på deg mens du tisser.» – Lisa, åtte år.

Etter en lang helg med Norges første ungdomskonferanse om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, har vi i styret til Seksualpolitisk nettverk for ungdom (SNU) bestemt oss for å dra på restaurant og feire suksessen til prosjektet vårt.

Ungdomskonferansen var utrolig vellykket. Vi kunne ikke vært mer takknemlige at vi i Norge kan arrangere et slikt opplegg for unge mennesker i dag. Når det er sagt, antar jeg at Carina Carlsens foredrag om kroppspositivisme satte sine spor i tankene mine den kvelden. Carlsen viste til mange måter heteronormativ sexisme er en stor del av samfunnet, som for eksempel i reklamer.

Tenk bilreklamer med en hvit kvinne med smal midje, store bryster og rumpe, i tillegg til glatt, skinnende og feilfri hud. Reklamen skal appellere til heterofile menn som vil kjøpe ny bil.

Annonse

Sex selger. Jo mer naken hud, jo mer vil folk kjøpe produktet? Jo mer naken hud, desto mindre har det med produktet å gjøre, kan man kanskje også si.

Dame- eller herretoalett?

Vi går så inn og setter oss på Olivia, en italiensk restaurantkjede her i Norge. Det er et fint sted å runde av helgen, snakke i lune omgivelser med levende lys rundt seg. Jeg går på toalettet for å å vaske hendene før maten.

Det som møter meg der er to dører, en med en høyhælt sko og den andre med en bowlerhatt. Heldigvis klarer jeg fortsatt å tenkte såpass heteronormativt, og går da inn på det som er «dametoalettet» med den høyhælte skoen. Det som møter meg der inne, forskrekker meg, samtidig som jeg må le litt av denne «kunsten» jeg finner på veggene.

Ved siden av vasken ser jeg en mann med bar overkropp og bukse som har en åpen knapp øverst. Nei, ikke et ekte menneske, men et bilde av en mann som ser rett på meg. Jeg tenker «hva i alle dager gjør du her? Var ikke den høye hælen dametoalettet likevel?»

Jeg går ut igjen, og åpner forsiktig døren med bowlerhatten på. Så snart jeg klarer å kikke inn, seg jeg pissoarer og nakne mennesker på veggene. Her er det derimot kvinner som sitter dekket til med kun et teppe over bryster og ned til lårene. Jeg rygger forskrekket ut.

Les også: Johannes fikk møte sin helt Atle Antonsen: – Hvorfor sitter du i den stolen der, din jævla grønnsak?

Atmosfære av Italia?

Jeg går tilbake inn døren med den høy hælen, og smiler litt og tenker «ok, det er sikkert jeg som overreagerer og er preget av å ha holdt en seksuelle rettigheter-konferanse over flere dager».

Så hører er ung stemme si inne på toalettet: «Mamma, han mannen der ser på deg mens du tisser». Da slo det meg at dette ganske riktig er en familierestaurant.

Kjære Olivia Eger, dere er med på å normalisere at halvnakne menn skal kunne stå bak en jente eller en dame og se på henne mens hun går på do. Likeså at det er halvnakne kvinner som sitter og ser på menn og unge gutter mens de går på do.

På kvinnetoalettet er mannen bak deg mens du sitter og tisser. På herretoalettet kan du velge å stå og dermed se på en halvnaken kvinne mens du tisser. Videre kan man jo tenke seg at flere ikke bare ender opp med å tisse på det toalettet, men kanskje også tar seg en runk før de går tilbake til middagsbordet.

Kjære Olivia Eger, hvordan tror dere Stine på elleve år føler seg når hun går på toalettet etter å ha spist en deilig pizza, og ser en mann med six-pack på veggene som ser tilbake på henne? Eller hva skal Abdi 14 år føle når han går inn på toalettet for å tisse og ser kun halvnakne hvite kvinner på veggen, mens han selv egentlig lurer på om han er forelsket i Sebastian i klassen?

Kjære Olivia Eger, selv om jeg, en voksen hvit, skeiv cis-kvinne, forstår at dette skal være med å skape atmosfæren av Italia, lurer jeg sterkt på hvilken del av Italia dette egentlig skal representere. Var ikke dette en restaurant med fokus på mat?

Les også: Subjekt mener: Konverteringsterapi bør fordømmes. Det samme bør forslaget om å forby det

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar