Ukjent kjøper

Warhol-maleri solgt for 850 millioner kroner

Maleriet fra 1963 ble solgt etter en kort budrunde på to minutter, der to budgivere kjempet om seieren. Kjøpesummen svarer til omtrent 853 millioner kroner.
Maleriet fra 1963 ble solgt etter en kort budrunde på to minutter, der to budgivere kjempet om seieren. Kjøpesummen svarer til omtrent 853 millioner kroner.
Andy Warhols ikoniske maleri «White Disaster» ble onsdag kveld solgt på auksjon i New York til en svimlende sum på 85 millioner dollar.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Andy Warhols ikoniske maleri «White Disaster» ble onsdag kveld solgt på auksjon i New York til en svimlende sum på 85 millioner dollar.

Maleriet fra 1963 ble solgt etter en kort budrunde på to minutter, der to budgivere kjempet om seieren. Kjøpesummen tilsvarer omtrent 853 millioner kroner.

«White Disaster» var en del av flere kunstverk Warhol malte under samlebetegnelsen «Death and Disaster». Forrige gang en av disse maleriene ble solgt var i 2013, og kjøpesummen ble da 105 millioner dollar.

I mai ble Warhols portrett av Marilyn Monroe fra 1964, «Shot Sage Blue Marilyn», solgt på auksjon for 195 millioner dollar. Det ble da det dyreste kunstverket fra 1900-tallet noensinne solgt på auksjon.

Maleriet som ble solgt onsdag kom fra en privat samling, og det er ikke kjent hvem som har kjøpt det.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar