– Uerstattelige

Gullmynter fra oldtiden stjålet fra museum i Sør-Tyskland

Det keltisk-romanske museum i Manchig, Tyskland. Tyveriet ble oppdaget tidlig tirsdag morgen. 483 mynter som er datert til rundt år 100 før vår tidsregning er borte. (Foto: Armin Weigel/dpa via AP.)
Det keltisk-romanske museum i Manchig, Tyskland. Tyveriet ble oppdaget tidlig tirsdag morgen. 483 mynter som er datert til rundt år 100 før vår tidsregning er borte. (Foto: Armin Weigel/dpa via AP.)
En stor mengde keltiske gullmynter fra oldtiden er blitt stjålet fra et museum i Manching nord for München, opplyser politiet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En stor mengde keltiske gullmynter fra oldtiden er blitt stjålet fra et museum i Manching nord for München, opplyser politiet.

Tyveriet ble oppdaget tidlig tirsdag morgen. 483 mynter som er datert til rundt år 100 før vår tidsregning, ble funnet under utgravninger av et gammelt bosted i Manching i 1999. Dette var den største oppdagelsen fra keltisk tid i det 20. århundret.

Nyhetsbyrået DPA skriver at myndighetene vurderer verdien av myntene, som veier rundt fire kilo, til å være flere millioner euro.

– Tapet av den keltiske skatten er en katastrofe. Som et vitnesbyrd om vår historie er gullmyntene uerstattelige, sier Bayerns minister for kunst og vitenskap, Markus Blume, til DPA.

Ministeren legger til at tyvene har utvist «utrolig kriminell energi». Det er ingen spor av tyver eller tyvgods så langt. Politiet oppfordrer personer som har sett noe mistenkelig eller unormalt, til straks å melde seg.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar