– Ikke en verdinøytral handling

Riksantikvaren freder minnesmerke over jødiske barn og unge

Cissi Klein-statuen er til minne om jødiske barn og tenåringer som ble myrdet i Auschwitz. Den står i parken ved Vitenskapsmuseet i Trondheim. Statuen av Cissi Klein er laget av Tore Bjørn Skjølsvik og Tone Ekwas. (Foto: Ole Martin Wold/NTB.)
Cissi Klein-statuen er til minne om jødiske barn og tenåringer som ble myrdet i Auschwitz. Den står i parken ved Vitenskapsmuseet i Trondheim. Statuen av Cissi Klein er laget av Tore Bjørn Skjølsvik og Tone Ekwas. (Foto: Ole Martin Wold/NTB.)
Statuen av Cissi Klein i Trondheim ble fredag fredet av Riksantikvaren. Det er et minnesmerke over jødiske barn og tenåringer som ble drept under holocaust.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Statuen av Cissi Klein i Trondheim ble fredag fredet av Riksantikvaren. Det er et minnesmerke over jødiske barn og tenåringer som ble drept under holocaust.

– Det at vi freder dette minnesmerket, er ikke en verdinøytral handling. Tiden nå er ikke bare preget av mangfold og inkludering, men også av ny krig i Europa. Norge sviktet barn og unge som Cissi Klein for åtti år siden. I dag er statuen et symbol for at vi ikke skal glemme, sier riksantikvar Hanna Geiran i en pressemelding.

Riksantikvaren freder vanligvis ikke minnesmerker. Men i dette tilfellet har representanter fra Det Jødiske Samfunnet pekt på at dette minnesmerket er spesielt viktig for den jødiske kulturarven i Norge. Med denne fredingen, og med fredingen av deportasjonsmonumentet ved Akershuskaia, gir Riksantikvaren unntak.

Cissi Klein var trønder og et av 102 jødiske barn og unge i Norge som ble forfulgt og drept av nazistene under påskudd av å være en trussel for samfunnet.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar