Ikke greit, Gunhild Stordalen!

Lege og forfatter Gunhild Stordalen torsdag kveld i debatt på Dagsnytt 18 med litteraturkritiker og sykepleier Cathrine Krøger. (Foto: Skjermbilde, NRK.)
Lege og forfatter Gunhild Stordalen torsdag kveld i debatt på Dagsnytt 18 med litteraturkritiker og sykepleier Cathrine Krøger. (Foto: Skjermbilde, NRK.)
Retter grove anklager mot Dagbladets kritiker før hun scorer et ironisk selvmål, skriver Heidi Bøhagen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Gunhild Stordalens nye bok skaper debatt.

«Du har ikke lest boken!» Første gang Gunhild Stordalen sa dette i gårsdagens Dagsnytt 18, trodde jeg hun mente det i overført betydning, altså at Dagbladets litteraturkritiker, Cathrine Krøger, ikke hadde sett budskapet Stordalen ønsket å formidle.

Men da hun for tredje gang passet på å plante påstanden før ordskiftet ble avsluttet, forsto jeg at hun antakelig mente det bokstavelig. At et av hovedpoengene i møtet med Krøgers kritikk var å avfeie hele hennes integritet som kritiker. Men i alle dager! Hvem tillater seg å gjøre slikt? Nå er ikke Stordalen en typisk forfatter eller litterat, men hun bør likevel forstå hvor alvorlig en slik anklage er.

En kritiker som anmelder uten å ha lest boken, er en kritiker som ville mistet jobben på livstid om det skulle komme for en dag. Hvilke belegg hadde Stordalen for å påstå noe slikt? At Cathrine Krøger ikke syntes boken hennes var god nok? Det blir en idiotsikker suksessformel: Hvis du ikke liker boken min, så har du ikke lest den.

For øvrig kan de som ikke har lest den, også uttale seg mer treffsikkert enn Krøger: Stordalen trekker frem lege Henrik Vogts debattinnlegg i Subjekt til sitt forsvar. En skribent som innrømmer at han ikke har lest boken. Ironien er komplett.

Annonse

Les også: Dagbladet bommer grovt i sin kritikk av Gunhild Stordalen

Hersketeknikker

Vi har sett flere tilfeller av at kritikere blir adressert direkte av vonbrotne forfattere (eller redaktører), og det kan absolutt være interessant, men dette var virkelig pinlig. Legg til Stordalens hersketeknikk med å tiltale Krøger ved hennes fornavn kunstig mange ganger, og ved minst to tilfeller påpeke at hun selv hadde gått medisinstudiet mens Krøger var sykepleier.

Alle fornærmelsene ble ellers innledet med frasen «med all respekt …», som ofte er en sikker indikasjon på at en egentlig skal si noe respektløst og nedlatende.

Dette er jo bare ikke greit på noen måte. Jeg antar at de fleste ser igjennom den ufine retorikken, og ser at Krøger både nekter å delta på samme nivå, og holder hodet kaldt. Men jeg synes likevel noen må ta til motmæle: Dette var mitt lille bidrag.

Jeg har altså, som Henrik Vogt, heller ikke lest Stordalens bok, dette handler utelukkende om hvordan forfatteren imøtegår kritikk – en bønn om anstendighet i møte med meningsmotstandere.

Med all respekt.

Artikkelforfatteren er anmelder i Subjekt, men dette debattinnlegget er skrevet som privatperson og hentet fra skribentens Facebook-profil.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar