Vernissageguiden
Bergen

Dette er de beste utstillingene i Bergen akkurat nå

Uke 5
Anja Carr ved Gyldenpris kunsthall. (Foto: Presse.)

Barndomsnostalgi

Nå kan du oppleve Anja Carrs skulpturer hos Gyldenpris kunsthall.

Carrs utstilling «Moored» består av to storstilte skulpturer, produsert spesielt for Gyldenpris sitt utstillingsrom.

Som mange av Carrs tidligere arbeider, ser de ut til å være store figurer fra et barnerom, kastet inn i en voksen sfære. Dette blir kanskje tydeligere enn noen gang når når fargerike og lekne gjenstander åpenbarer seg i nettingstrømper.

Carr tar gjerne for seg det kroppslige i uventede kontekster. hun forvandler alt fra ansikter, leker og mat i en teatralsk, absurd og fargerik verden av fotografi, skulptur, installasjon og selvoppfunne teknikker.

Hun har stilt ut både i inn og utland og kan også sees på Trondheim kunstmuseum i disse dager.

Oscar Tuazon stiller ut «Water school» ved Bergen Kunsthall. (Foto: Presse.)

Vann, land og infrastruktur

Ved Bergen Kunsthall kan man oppleve kunsten til den amerikanske kunstneren Oscar Tuazon.

Tuazon er hovedsakelig kjent for sine skulpturelle arbeider, men hans praksis strekker seg mot både arkitektur og aktivisme.

I kunsten bruker han ofte arkitekturens teknikker og materialer, og produserer kvasifunksjonelle objekter, deler eller representasjoner av rom, eller konstruksjoner som er åpne for bruk og appropriasjoner.

Utstillingen i Bergen Kunsthall presenterer Tuazon nye verk og en stor installasjon knyttet til det pågående prosjektet «Water School».

Med dette prosjektet, som startet i 2016, utforsker kunstneren dynamikken og maktspillene som regulerer tilgang til land, vann og infrastruktur.

Den første versjonen var en paviljongstruktur, opprinnelig presentert som et skulpturelt forslag. For utstillingen i Bergen Kunsthall presenterer Oscar Tuazon en nedskalert versjon av de første «Water School»-paviljongene.

Strukturen vil okkupere alle fire gallerisalene i Kunsthallen og skape en serie av rom der forståelsen av innsiden og utsiden viskes ut. Andre arbeider vil være rettet mot det funksjonelle, gi tilgang til lesemateriell og dokumentasjon av tidligere versjoner av «Water School».

Ytterligere arbeider utforsker den kunstneriske forestillingen om vann. En sammensetning av pulvertrykte vinduer gjenspeiler arkitekturen bak «Water Schools» fysiske struktur, med sitt bildemateriale, som tegninger eller malerier. I sentrum av utstillingen vil en ny fontene-skulptur føre vannet, dets materialitet og lydene vi forbinder med det direkte inn i utstillingen.

Utstillingen inkluderer også en serie verk av Lawrence R. ‘Ulaaq’ Ahvakana, en innfødt Alaska-kunstner og en tidligere mentor for Tuazon.

 

Brynhild Winther fiksebolla (Foto: Brynhild Winther.)

Fiskebålla og havet

«Fiskebolle lengtar etter havet…» er soloutstillingen til kunstneren Brynhild Winther ved Kunstgarasjen i Bergen.

Utstillingen består av en rekke tegninger som kombinerer detaljerte figurer med mer naive streker og former.

Med utstillingen følger et dikt som blant annet drøfter livet i havet opp mot livet selv.

«Det var dagen jeg oppdaget hvor naiv man må være for å ha håp, og og
Mellom
rullesteinene i strandkanten, renne ordene vekk mellom

tennene mens havet renner bort mellom fingrene…
Fiskebollå har ikke en sjanse i havet.

…»

Du kan også se kunst av Astrid Sleire og Katrin Berge.

(Foto: Munchmuseet.)

Brikker

Verdensberømte kunstnere som Andy Warhol, Louise Bourgeois, Claude Monet, Nikolai Astrup og Barbara Hepworth inntar Kode i Bergen i utstillingen «Brikker».

Den storstilte utstillingen vistes tidligere i år ved Munchmuseet.

Nå tar den turen til Vestlandet.

Utstillingen er omfattende og presenterer kunst fra sent 1800-tall frem til i dag. Her møter publikum blant annet verk av den folkekjære vestlandskunstneren Nikolai Astrup og popkunstneren Andy Warhol – eller avantgardisten Kurt Schwitters, som i perioder bodde i Norge. Her vises også tyske ekspresjonister, amerikansk fotokunst og kvinnelige pionérer.

I «Brikker» får publikum se kunst som har stått øverst på museumsansattes ønskelister. Sparebankstiftelsen DNB er en allmennyttig stiftelse som siden 2005 har brukt store summer på å kjøpe kunst i samarbeid med norske kunstmuseer. Verkene lånes ut med langsiktige avtaler, utfyller museumssamlingene og bidrar til at nye sammenhenger og historier kan formidles.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar