Støttes av justisministeren

Fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene

I februar kom det frem at justisminister Emilie Enger Mehl har selv hatt Tiktok på sin jobb-telefon. Nå støtter hun NSM sin anbefaling. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
I februar kom det frem at justisminister Emilie Enger Mehl har selv hatt Tiktok på sin jobb-telefon. Nå støtter hun NSM sin anbefaling. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tiktok og nasjonal sikkerhet går dårlig i sammen, ifølge NSM.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) kommer med anbefalinger om at hverken Tiktok eller Telegram bør befinne seg på mobiltelefoner som er tjenesteenheter i departementene.

Dagens Næringsliv omtalte saken først.

Det har tidligere kommet frem at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har hatt appen Tiktok installert på sin jobb-telefon. Dette ifølge en NRK-sak fra tidlig i februar:

– Nå er det så mange spekulasjoner – som jeg opplever at går utover det som det er grunnlag for – at jeg vil avklare at jeg hadde TikTok på min ugraderte tjenestetelefon fra månedsskiftet august/september i høst til en av de første dagene i oktober, sa Mehl til NRK.

Annonse

Flere har fryktet at appen samler for mye informasjon om brukerne, som så kan havne hos kinesiske myndigheter og slik utgjøre en sikkerhetsrisiko.

– Ingen råd

Ifølge Mehl diskuterte hun saken med andre i departementet før hun lastet ned appen. Samtidig satte hun seg inn i rådene for bruk av tjenestetelefoner, skriver NRK i saken.

– Det ble da klart at det ikke forelå noen råd som er spesifikt rettet mot TikTok, har Mehl uttalt til TV 2.

Hun fortsatte:

– Det er ikke noen råd om at man ikke bør laste ned akkurat den appen.

Les også: BBC ber ansatte slette Tiktok-app

Fraråder

I dag, 21. mars, rykker Enger Mehl ut med følgende kommentar, ifølge NTB:

– Jeg støtter NSMs vurdering.

Justis- og beredskapsdepartementet kommer i dag til å sende brev til alle departementer der man fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter, forteller Mehl.

– Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justisministeren.

Hun mottok NSMs vurdering mandag.

Tiktok er kinesisk-eid, mens Telegram har russiske eiere.

Les også: Ekspert: – Ingen har så mye feilinformasjon som Tiktok

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar