Antidoping-folket er i ferd med å gjenreise inkvisisjonen

Kristian Storsul Borgen avbildet under en konkurranse. Nå er han i mediene av helt andre grunner. Slik burde det ikke vært, mener Thomas Kjøsnes. (Foto: Norges kampsportforbund.)
Kristian Storsul Borgen avbildet under en konkurranse. Nå er han i mediene av helt andre grunner. Slik burde det ikke vært, mener Thomas Kjøsnes. (Foto: Norges kampsportforbund.)
At et norsk OL-håp må sykeliggjøre seg selv grunnet kokainbruk på fest, burde sette i gang en debatt om idrettsutøveres menneskerettigheter, skriver Thomas Kjøsnes.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Norsk OL-håp tatt for kokain.

«Norsk OL-håp testet positivt for kokain», skriver VG i dag. Taekwondo-utøver Kristian Storsul Borgen (20) blir trukket i poeng, og mister blant annet en gull-plassering som satte han i en god posisjon for OL-deltagelse. Borgen sier at han «angrer veldig og vil samarbeide med antidopingmyndighetene for å få avklart saken så raskt som mulig.»

Videre uttaler han: «Utenomsportslig har jeg hatt et tøft år. Jeg har tatt noen dumme valg og utforsket grensene litt for mye. Dette har ført til at jeg har inntatt stoffet jeg har testet positivt på i fest-sammenheng.»

Hvor lenge skal man holde på med dette tullet at friske folk er nødt til å selge en fortelling om personlige problemer for å kanskje unnslippe kjetterbålet? At folk som har det moro på fest, må sykeliggjøre seg selv?

Antidoping-folket er i ferd med å gjenreise inkvisisjonen i den vestlige verden. Det er ikke uten grunn at stater som Russland godter seg, og setter seg på sin høye moralske hest, når vi har moralske kvaler med å ta tilfeldige og uvarslede kroppsvæske-prøver av små barn som driver med idrett.

Annonse

Akkurat som vi gleder oss over at demokrati spres ut i verden, gleder de seg over at autoritær, menneskerettskrenkende overvåkning og maktmisbruk spres hos oss. Og særlig når vi kaster alle våre demokratiske verdier på havet fordi sportsidiotene føler at idrettens renhet og anseelse er viktigere enn menneskerettigheter og menneskeverd.

Les også: Når du støtter voldsbruk mot meningsmotstandere, kan du ikke klage på protestene

Lite troverdig

Kokain eller andre rusmidler på fest gir selvsagt ingen konkurransefordel. Antidopingfolkets prosjekt med å framstille idrettsutøvere som perfekte idealer og overmennesker, går foran alle andre hensyn.

Forslag om chipping av idrettsutøvere fremføres uten å blunke, uten spor av ironi. Disse folkene gjør også stadig mer av det arbeidet som politiet ikke har lov til: Mosjonister kan i dag ikke melde seg inn på et treningssenter uten at senteret krever retten til å få analysere kroppsvæskene deres. De skal ikke bare utelukke at mosjonisten «jukser», men de vil også sørge for at han er moralsk ren og pyntelig også på andre områder i livet, særlig på fest, og ved spor etter umoral anmeldes man selvfølgelig til politiet, hvor Norsk narkotikapoliti (NNPF)-folk i politiuniform selvsagt ikke har hatt noe med verken Antioping Norge eller denne praksisen å gjøre.

Dette babbelet fra høyt fungerende unge om at de har «tatt feil valg» på grunn av «en vanskelig livssituasjon», og at de «trenger hjelp» er lite troverdig. Og det er noe de måtte sagt uansett hva sannheten var. Det kommer til å vokse til et kor av idioti, som vil drukne de stille bønnene fra de med reelle rusproblemer ved det nye forslaget til rusreform.

Dette er slik regjeringspartiene har varslet at de vil ha det: Du får straff hvis ikke du klarer å lyve på deg store nok problemer til å slippe straff og rulleblad. Så da gjelder det å lyve for harde livet, helst slik at du tar knappe behandlingsressurser fra de som faktisk trenger dem.

Det er nok løgn rundt illegale rusmidler. Det er på tide at vi skaper rom til å si sannheten.

Les også: Hvis NRK kvitter seg med alle som har brukt narkotika, ville det blitt tidenes nedbemanning av offentlig sektor

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar