Pave Frans åpner for at kvinner for første gang får stemme under bispemøte

Paven inviterer hvert år verdens katolske biskoper til Roma, der de i løpet av noen uker diskuterer en rekke temaer, blant dem behovet for modernisering av kirken. (Foto: Wikimedia Commons.)
Paven inviterer hvert år verdens katolske biskoper til Roma, der de i løpet av noen uker diskuterer en rekke temaer, blant dem behovet for modernisering av kirken. (Foto: Wikimedia Commons.)
Pave Frans ønsker å styrke kvinners rolle i den katolske kirkes beslutningsprosesser og åpner for å gi kvinner stemmerett på bispemøtet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Pave Frans ønsker å styrke kvinners rolle i den katolske kirkes beslutningsprosesser og åpner for å gi kvinner stemmerett på bispemøtet.

Vatikanet offentliggjorde onsdag pavens beslutning, som vil få følger for den kommende synoden, bispemøtet som etter planen skal holdes i oktober.

Paven inviterer hvert år verdens katolske biskoper til Roma, der de i løpet av noen uker diskuterer en rekke temaer, blant dem behovet for modernisering av kirken.

Når møtene er over, stemmer biskopene over ulike forslag og legger resultatet fram for paven, som sammenfatter det hele i et dokument som han tar til etterretning.

Hittil er det bare menn som har fått stemme på bispemøtet, men kirkens religiøse ordener skal heretter representeres av fem kvinner og fem prester.

Annonse

Pave Frans har også besluttet at 70 personer som ikke er biskoper, skal få delta på bispemøtet med stemmerett og han bedt om at halvparten av dem er kvinner.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar