Nedgang siden dronning Elizabeth

Historisk lav støtte til monarkiet blant briter

(Foto: Dan Kitwood/Pool Photo via AP.)
(Foto: Dan Kitwood/Pool Photo via AP.)
Kun tre av ti briter synes monarkiet er veldig viktig, ifølge en fersk måling. Det er den laveste støtten til de britiske kongelige noensinne.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kun tre av ti briter synes monarkiet er veldig viktig, ifølge en fersk måling. Det er den laveste støtten til de britiske kongelige noensinne.

Mens kong Charles gjør seg klar til kroningen neste helg, er det stadig flere briter som vender ryggen til kongehuset, ifølge The Guardian.

Totalt 45 prosent synes enten at kongehuset burde avskaffes, at det er ikke er viktig i det hele tatt eller ikke veldig viktig.

I fjor på dronning Elizabeths platinajubileum, svarte 35 prosent det samme.

Målingen er gjennomført av National Centre for Social Research (NatCen) og 6.636 personer ble spurt. Den viser at andelen briter som mener monarkiet er veldig viktig, har falt fra 38 prosent i fjor til 29 prosent i år.

Annonse

Tallene viser en langvarig fallende trend i britenes støtte til monarkiet, og er i 2023 på et historisk bunnpunkt siden målingene startet i 1983.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar