Når festivalen Kulturytring 2023 går av stabelen i Drammen 19.-21. juni, koster billetten, eller «ytringspass» som arrangøren kaller det, intet mindre enn 3.500 kroner. Har kulturlivets svar på Arendalsuka misforstått kjernen i hva som gjør Arendalsuka så viktig og bra?
På sine nettsider skriver Kulturytring dette: «Kulturytring er Norges største nasjonale arena for kulturpolitikk. Arenaen skal samle hele det norske kulturlivet i samtaler og debatt om kunst- og kulturpolitikk. Kulturytring skal gjennom kunnskapsbaserte og relevante ytringer, debatter og diskusjoner, løfte kunst og kultur som et viktig politikkområde og som utviklingskraft i samfunnet. Festivalen er både en debattfestival, en kunnskapsarena og en kunst- og kulturfestival, og ble arrangert for første gang i 2021. For andre gang samles kultur-Norge for å sette kunst og kultur på dagsorden i valgkampen – i kulturlivets svar på Arendalsuka.»
Jeg steiler! Logikken brister for meg både når det gjelder navnet og prisen på billetten, og konteksten de setter seg selv i: Arrangementet som kulturlivets svar på Arendalsuka.
For det første finner jeg det høyst problematisk å knytte begrepet ytring til en billett, altså en kostnad for deltakelse. Og det er en høy og ekskluderende billettpris for veldig mange i kunst- og kulturfeltet. Å delta i politikk og debatt og å ytre seg er vel noe som skal være åpent og tilgjengelig for alle uten at man trenger å kjøpe billett?
Les også: Doblet påmelding til «kulturlivets Arendalsuka»
Trenger vi en egen arena for kulturlivet?
For det andre synes jeg sammenligningen med Arendalsuka blir helt feil. Arendalsuka sitt grunnprinsipp er at det er åpent for alle og gratis inngang, noe man ikke kan si om Kulturytring 2023.
Ambisjonen til Kulturytring er å samle hele det norske kulturlivet til samtaler og debatt om kunst- og kulturpolitikk. Dette blir vanskelig når kostnaden for deltakelse er såpass høy.
Avslutningsvis ønsker jeg også å stille spørsmålet om hvorfor vi trenger en egen arena for kulturpolitikk? Bør ikke kulturpolitikken og dens aktører satse på å markere og utvikle politikken i samspill med andre politikkområder på Arendalsuka?
Kulturpolitikk bør definere seg sentralt i samfunnsdebatten, og jobbe for tverrfaglige samarbeid og løsninger som legger grunnlaget for gjennomslag og god forankring. Selv deltar vi for tredje året med arrangement på Arendalsuka, denne gangen med temaet kunst, bærekraft og byutvikling. Velkommen til alle. Vi sees på Arendalsuka!
Les også: Forrige gang ble det kulturkrig. Dette er årets Kulturytring