Det spøker for fagets særstilling

Senterpartiet freder ikke K-en i KRLE

– Vi er opptatt av kristen verdiarv, men mener at det også er godt omtalt i formålsparagrafen i opplæringsloven, sier utdanningspolitisk talsperson i Senterpartiet, Marit Knutsdatter Strand, til Vårt Land. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
– Vi er opptatt av kristen verdiarv, men mener at det også er godt omtalt i formålsparagrafen i opplæringsloven, sier utdanningspolitisk talsperson i Senterpartiet, Marit Knutsdatter Strand, til Vårt Land. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Regjeringen vil droppe KRLE-fagets vern i opplæringsloven. Senterpartiets talsperson oppfordrer til ro om K-en i KRLE, men vil ikke love å frede den.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Regjeringen vil droppe KRLE-fagets vern i opplæringsloven. Senterpartiets talsperson oppfordrer til ro om K-en i KRLE, men vil ikke love å frede den.

1. juni skal ny opplæringslov behandles i Stortinget. SV vil trolig støtte regjeringens forslag og sikre flertall, melder Vårt Land.

Lovforslaget fjerner KRLE-fagets plass i en egen paragraf i lovverket. KRLE er det eneste faget som har en slik særstilling. Vedtaket betyr at regjeringen og fagetater vil få større makt over innholdet i faget. Regjeringen varsler også i forslaget at den nye loven kan føre til en justering av læreplanen for KRLE.

Selv om Senterpartiet tradisjonelt har vært opptatt av den kristne arven, støtter partiet lovforslaget fra kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

– Vi er opptatt av kristen verdiarv, men mener at det også er godt omtalt i formålsparagrafen i opplæringsloven, sier utdanningspolitisk talsperson i Senterpartiet, Marit Knutsdatter Strand, til Vårt Land.

Annonse

Tidligere kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H), nå utdanningspolitisk talsperson og saksordfører for behandlingen av den nye loven i Stortinget, er ikke tilfreds:

– Dersom KRLE-faget ikke lenger er lovforankret, betyr det at den til enhver tid sittende regjering og statsråd kan gjøre endringer i forskriftene som læreplanverket er forankret i, sa Sanner til Vårt Land før helgen.

Dagens KRLE ble til etter at Kristelig Folkeparti inngikk en samarbeidsavtale med Solberg-regjeringen i 2013 og fikk K for kristendom tilbake i fagets navn.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar