Vi savner debatt om WHO-traktaten

WHO vil få mer makt over nasjonene, og det ligger an til ytterligere sensur ved en eventuell ny pandemi. I tillegg vil generaldirektør Tedros Ghebreyesus få nærmest eneveldig makt hvis det erklæres pandemi, skriver Hege Nordén. (Foto: Laurent Gillieron/ AP/ NTB.)
WHO vil få mer makt over nasjonene, og det ligger an til ytterligere sensur ved en eventuell ny pandemi. I tillegg vil generaldirektør Tedros Ghebreyesus få nærmest eneveldig makt hvis det erklæres pandemi, skriver Hege Nordén. (Foto: Laurent Gillieron/ AP/ NTB.)
Verdens helseorganisasjons (WHO) nye pandemitraktat svekker det norske folks demokratiske rettigheter, skriver Hege Nordén i Foreningen lov og helse.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Verdens helseorganisasjons (WHO) kommer med en ny pandemitraktat.

I disse tider jobbes det i Verdens helseorganisasjon (WHO) for å ferdigstille en pandemitraktat.

Både traktaten og implikasjonene den vil ha for Norge, er et komplisert landskap, og vi kan ikke her gå gjennom alt. Vi i Foreningen lov og helse har på vår nettside mer omfattende beskrivelse av saken, i våre gjennomganger her og her.

Det forbauser oss litt at det ikke er debatt overhodet om dette i Norge. Norge har allerede gitt sitt tilsagn til denne traktaten, men veldig få i Norge er klar over det.

Les også: Pandemien har avslørt et stort sår i kjernen av moderne samfunn

Annonse

Uforsvarlig makt

WHOs helseregulativer, sist revidert i 2005 (IHR 2005) er et annet juridisk verktøy hos WHO. Traktaten som er på trappene, er tett relatert til IHR 2005, og disse må sees i sammenheng for å forstå hva som foregår.

IHR 2005 har noen konkrete såkalte tillegg (amendments) som vi i Lov og helse er svært kritiske til, og det ser ut til at pandemitraktaten kommer til å fremme IHR 2005s betydning og styrke enda mer enn det som har vært tilfellet frem til nå.

Essensen i det hele er at WHO får mer makt over enkeltnasjonene, og det ligger an til ytterligere sensur av informasjonflyten i samfunnet ved en eventuell ny pandemi. I tillegg vil generaldirektør Tedros Ghebreyesus få nærmest eneveldig makt hvis det erklæres pandemi, en makt vi allerede har fått se utspille seg da han på egen hånd erklærte apekopper for allmennfarlig smittsom sykdom våren 2022, imot den rådgivende komiteens avstemning – også en hendelse vi har kommentert tidligere.

Norge og flere land fulgte ganske umiddelbart etter WHOs beslutning. Vi finner det helt uforsvarlig at WHO, som i stor grad er privat finansiert/dominert, skulle få så mye makt som det her legges opp til, og som vil kunne frata oss våre demokratiske rettigheter. For å unngå overføring av våre rettigheter til WHO og bevare demokratiet og menneskerettighetene ber vi om at folket opplyses om hva som foregår.

Les også: Pandemien er død. Lenge leve pandemien!

Åpen debatt

I utkastet med de siste forslagene, som det skal stemmes over i WHOs helseforsamling i mai, foreslås det at regelverket gjøres bindende for medlemslandene, samt at menneskerettighetene kan tilsidesettes under påskudd av å «redde helse».

Vi ønsker ikke at det skal tilfalle enda mer makt og innflytelse til WHO, hvis faglige kompetanse for eksempel åpenbarte seg mars 2020 – da de presterte å hevde at dødeligheten for korona-viruset var på 3,4 prosent. Dette totalt ikke-faglige estimatet var svært essensielt i grunnlaget for at hele Vesten kunne gjennomføre de omfattende nedstengningene som fulgte.

Uansett om man skulle være enig eller uenig i vårt standpunkt om WHO og dets legale verktøy, bør en slik viktig sak debatteres og omtales åpent. Hvorfor skriver ikke norsk presse noe om denne kommende pandemitraktaten?

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar