Et råd til aktivistene som gjør at professor Kathleen Stock trenger livvakter

Kathleen Stock har engasjert seg i transdebatten. Det kostet henne jobben som professor ved Universitetet i Sussex, og gjør at hun nå trenger livvakter når hun besøker andre universiteter. I går var det Oxford.
Kathleen Stock har engasjert seg i transdebatten. Det kostet henne jobben som professor ved Universitetet i Sussex, og gjør at hun nå trenger livvakter når hun besøker andre universiteter. I går var det Oxford.
I går kveld limte en transaktivist seg til gulvet i «verdens «mest prestisjefylte debattsamfunn». Men filosofen de protesterer mot, er langt fra så farlig og hatefull som mange tror.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Filosofen Kathleen Stock skal snakke hos Oxford Union. Det vekker reaksjoner. Denne teksten var først publisert på skribentens Facebook-vegg.

Kvinnen med caps og solbriller på dette bildet er professoren og filosofen Kathleen Stock, og bildet er tatt i går ettermiddag.

Bildet viser Stock på vei til Oxford Union for å delta i en debatt. Oxford Union anser seg selv som «det mest prestisjefylte debattsamfunnet i verden». Personene som flankerer Stock på bildet, er livvakter. Men hvorfor trenger en middealdrende, «soft spoken», lesbisk filosof livvakter for å snakke på Oxford?

No-platforming

Årsaken er dette: Kathleen Stock har skrevet en seriøs, velskrevet og svært interessant bok, «Material Girls: Why Reality Matters for Feminism» (2021), der hun argumenterer for at menneskers biologiske kjønn er binært, og at dette er viktig og sosialt betydningsfullt. Dette er synspunkter som frem til nylig har vært så selvfølgelige at det knapt har vært verdt å nevne – og som fremdeles trolig deles av en overveldende majoritet.

Invitasjonen av Kathleen Stock til Oxford Union har, til tross for det, utløst et voldsomt bråk ved universitetet, som har rullet og gått i flere uker på campus og i britiske medier. Stocks prat på Oxford Union har vært dekket fortløpende av alle store britiske medier i løpet av dagen. Dette er de største protestene ved universitetet siden 2015, da rabalderet handlet om dekolonisering (Rhodes must fall).

Annonse

Stock har mange ganger uttrykt sin støtte til transrettigheter generelt, og skriver i boken at transpersoner «fortjener å være trygge, å være synlige i samfunnet uten skam eller stigma, og å ha nøyaktig de samme livsmulighetene som ikke-transpersoner».

Likevel har altså Oxfords LHBTQ+-samfunn protestert mot at hun fikk lov til å snakke på campus fordi hun er en «transfobisk og trans-ekskluderende foredragsholder». De hevder at Oxford Union under påskudd av ytringsfrihet ignorerer velferden til foreningens medlemmer. De oppfordrer derfor til «no-platforming» av Stock, og boikott av Oxford Union.

Les også: 12 regler for å roe ned kjønnskrigen

Et råd

Under debatten i kveld limte en transaktivist i protest seg fast på gulvet i Oxford Union foran Kathleen Stock. Studentaktivisten hadde på seg en t-skjorte med påskriften «No More Dead Trans Kids».

Unionen har på sin side svart ved å opprette et supportteam med profesjonelle veiledere som vil være tilstede i et eget velferdsområde for å tilby emosjonell støtte og trøst. Hensikten er å hjelpe fortvilte studenter med å håndtere det traumet som ytringsfriheten skaper ved å la Kathleen Stock si høyt at biologisk kjønn er reelt og at «kjønnsidentitet» ikke bør endre visse biologiske sannheter.

Jeg vet ikke hva slags råd disse velmenende veilederne har tenkt å gi de traumatiserte studentene. Men jeg vet hva jeg ville sagt:

«Lille venn, hva med, i stedet for å prøve å kansellere denne debatten og stigmatisere alle som deltar, å gå dit selv og høre på hva Stock har å si? Det er ikke sikkert det er så farlig og hatefullt som mange av aktivistene rundt deg har fortalt deg at det kommer til å bli. Og husk: Du har lov å være uenig, til og med veldig uenig. Du har til og med rett til å argumentere mot det du er uenig med Stock i, hvis du får ordet. Det er hele poenget med et debattsamfunn. Hvis du er heldig, kan du kanskje til og med lære noe.»

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar