Nektet å håndhilse på kvinnelig rektor

Nei, eleven var ikke kvinnefiendtlig

At elevene nektet å håndhilse er ikke kvinnefiendtlig. Rektorens reaksjoner er heller ikke rasistiske. Elevene burde ha vært høflige, og rektoren mer profesjonell, skriver Eliza Moubarez.
At elevene nektet å håndhilse er ikke kvinnefiendtlig. Rektorens reaksjoner er heller ikke rasistiske. Elevene burde ha vært høflige, og rektoren mer profesjonell, skriver Eliza Moubarez.
Og rektoren var heller ikke rasistisk. Vi må bli bedre på å se nyansene, skriver Eliza Moubarez.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er En elev nektet å håndhilse på sin kvinnelige rektor på Linderud skole under vitnemålsutdelingen. Det har vekket stor debatt.

En Tiktok-video som viser at et barn med muslimsk bakgrunn, nekter å håndhilse rektor under vitnemålsutdelingen har gått viralt. Og så var kulturkrigen i gang; den gode, gamle debatten om hvordan østlig og gjerne muslimsk kultur er kvinnefiendtlig. På den andre siden er det folk som mener at rektorens konfronterende uttalelse var rasistisk.

Begge tar feil. Denne hendelsen vitner om verken kvinnefiendtlighet eller rasisme.

En overlevelsesmekanisme

Den største menneskelige svakheten og styrken er vår evne til å simplifisere verdenen med mentale heuristikker, slik det kalles i psykologien. Heuristikker er snarveier. De er både en styrke og en svakhet. Noen ganger trengs raske forklaringer og konklusjoner, særlig hvis vi mangler informasjon. Andre ganger kan den til og med være dødelig, om ikke dypt polariserende. Rektor-saken er et kroneksempel på en slik mental forenkling av virkeligheten.

I denne saken er det folk fra høyresiden som roper varsko om «kvinnefiendtlig kultur», og med denne hendelsen som et slags bevis. På den andre siden roper venstresiden varsko om «rasisme». Det er ikke alltid enten-eller, svart-hvitt. Det finnes alltid nyanser, og dette er nyansene som er viktig å få med seg i denne saken.

Annonse

Kan forklares fra et muslimsk perspektiv

Til høyresiden: Dette er ikke kvinnefiendtlig. Fra et muslimsk perspektiv kan dette forklares slik:

I Islam er kroppskontakt med motsatt kjønn utenfor ekteskap ansett som forbudt fordi man antar at det er en naturlig tiltrekning og mange fristelser mellom motsatt kjønn. En tiltrekning som kan lede til tusen ting, for eksempel sex utenfor ekteskap, som derigjennom kan lede til uønsket graviditet. Som i siste instans kan føre til et ustabilt og dårlig liv for barnet.

Håndhilse-nekt kan i dagens tid anses som en fundamentalistisk tolkning av dette forbudet, særlig i denne konteksten. Uansett er poenget at denne handlingen ikke bare gjelder mot kvinner. Det gjelder for begge kjønn. Et siste poeng er at kroppskontakt er tillatt under visse omstendigheter; nødvendigheter.

En voksen muslim ville dessuten forstått konteksten; håndhilsning med en rektor fører ikke til barn utenfor ekteskap, og det er viktigere å håndhilse og bevare Islams omdømme, respektere de eldre, og landets kultur. Men dette er et barn, som ikke forstår helt hvordan ting fungerer.

En annen ting er at mange unge muslimske gutter og jenter bruker ordet «haram» på en fleipete måte. Selv jeg, som en 28-åring, tøyser med slikt med mine muslimske venninner.

Utvilsomt uprofesjonell oppførsel

Til slutt er det viktig å forstå at dette er et barn mot en voksen. Dette barnet har kanskje ikke forstått hvordan samfunnet fungerer enda. Og en forklaring er at dette rett og slett er barnslig oppførsel.

I denne saken er rektorens reaksjon utvilsomt uprofesjonelt. Rektoren er den voksne i situasjonen, og burde ha håndtert saken med ro. Istedenfor å rope noe som kan oppfattes svært fordomsfullt og rasistisk, kunne hun tatt dette opp i en privat samtale med elevene og foreldrene. En rektor kan ikke synke på samme barnslige nivå som elevene.

Til de på venstresiden: Dette er ikke rasistisk.

Vi kan ikke utvanne begreper på denne måten. Særlig er dette viktig i disse tider hvor mye skjer politisk, ideologisk og kulturelt. Det er viktig at vi ser det beste i hverandre. Som muslim, forstår jeg rektorens poeng. Jeg tror opprinnelig hun er bekymret for hvordan det vil gå med disse elevene. Hun var sikkert i panikk, og håndterte det dårlig.

I så fall, hva konkret er rasistisk i påpekelsen om at vi bor i Norge, og at de faktisk må ut i arbeidsmarkedet hvor kvinner finnes. En liberal tolkning av Islam ville ansett dette som svært uhøflig, upasselig og dårlig oppførsel. I Islam plasseres respekt for lærere og voksne høyt. Jeg håper elevenes foreldre lærer barna sine de gode tingene ved Islam som harmonerer med norske verdier.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar