Skapte reaksjoner:

Et flertall i Sverige vil forby koranbrenning

Brenningen av en koran utenfor en moské i Stockholm nylig, har ført til skarpe reaksjoner. Nå mener et flertall av svenskene at offentlig brenning av hellige skrifter bør forbys. (Foto: Stefan Jerrevång/TT / NTB).
Brenningen av en koran utenfor en moské i Stockholm nylig, har ført til skarpe reaksjoner. Nå mener et flertall av svenskene at offentlig brenning av hellige skrifter bør forbys. (Foto: Stefan Jerrevång/TT / NTB).
Litt over halvparten av svenskene mener det burde være forbudt å brenne ulike religioners hellige skrifter, inkludert Koranen og Bibelen, viser en undersøkelse.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En undersøkelse viser at 53 prosent av svenskene mener at det bør være forbudt å brenne hellige skrifter offentlig.

Sverige har fått mye kritikk for sin håndtering av koranbrenning, både internasjonalt, men også fra egne borgere.

I undersøkelsen svarer 53 prosent at det bør være forbudt å brenne hellige skrifter offentlig, mens 34 prosent mener det bør være tillatt. 13 prosent er usikre, skriver SVT, som har bestilt undersøkelsen fra Kantar Public.

Reaksjoner fra omverdenen kan har gitt endring

Andelen som vil forby slik brenning har økt med 11 prosentpoeng siden Kantar Sifo stilte samme spørsmål i en undersøkelse i februar.

Opinionssjef Toivo Sjörén i Kantar Public sier reaksjoner fra omverdenen kan ha bidratt til endringen.

Annonse

– Mange land har forsøkt å dra nytte av eller kritisert koranbrenningen, noe som rammer svenske interesser og innmeldingen i Nato. Det tror jeg er en av de viktigste forklaringene, sier Sjörén.

Det er flere kvinner enn menn som ønsker et forbud mot brenning av hellige tekster, henholdsvis 63 og 42 prosent.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar