Demokratiets utløpsdato har kommet

Selv i verdens sterkeste demokratier er ytringsfriheten på vikende front, skriver debattant Lars Barstad Løvold. Her fra en demonstrasjon i Istanbul, der demonstrantene ble jaget med vannkanon. (Foto: Ozam Kose/AFP/Getty.)
Selv i verdens sterkeste demokratier er ytringsfriheten på vikende front, skriver debattant Lars Barstad Løvold. Her fra en demonstrasjon i Istanbul, der demonstrantene ble jaget med vannkanon. (Foto: Ozam Kose/AFP/Getty.)
Det er ingen overraskelse at hundrevis av russere blir arrestert for det de skriver i sosiale medier. Det er kanskje mer overraskende at flere tusen arresteres for det samme i vestlige demokratier, skriver Lars B. Løvold.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Lars Barstad Løvold skriver at hatpratlovgining utfordrer ytringsfriheten i Norge og andre demokratier.

En ny spørreundersøkelse i Sverige viser at flertallet av befolkningen vil forby brenning i Koranen. I tillegg innskrenkes ytringsfriheten og demokratiet i land over hele Europa, er det vi ser nå begynnelsen på slutten av demokratiet i vesten?

I over 200 år har verden hatt en sterk demokratisk vekst og friheten har blomstret, men nye tall viser at den trenden nå har snudd. Demokratiene dør over hele verden, men mest bekymringsfullt er de europeiske landene hvor demokratiet svekkes. Land som for eksempel Spania var tidligere regnet som et fullstendig demokrati, men landet har nå blitt degradert til ett ufullstendig demokrati. Våre naboland Danmark og Sverige er fortsatt fungerende demokratier, men svakere enn før.

Les også: FNs menneskerettsråd fordømmer koranbrenning. Det kan være i strid med menneskerettighetene

Hatprat og ytringsfrihet

En av grunnene kan være at demokratiets viktigste verdi, ytringsfriheten svekkes. I Norge så vi i 2021 at enn mann ble dømt for å si «tror du virkelig at et eneste menneske tror du er et kvinnemenneske og ikke en gubbe med rare fantasier?» til en transperson. I straffelovens paragraf 185 står det at hatefulle ytringer basert på «kjønnsidentitet» eller «kjønnsuttrykk» kan lede til bot eller tre års fengsel. Er dette virkelig fremgang?

Annonse

Nå er flertallet av svensker for å forby brenning av Koranen eller andre religiøse tekster. Det er utrolig viktig at man kan kritisere religion i 2023, også ved brenning av de religiøse tekstene. Noe annet er en innskrenking av ytringsfriheten. Man kan ikke skjerme dårlige ideer fra kritikk bare fordi de tilhører en religion.

Les også: Som å slippe politiet rett inn på soverommet ditt

I fritt fall

Det er neppe noen overraskelse at mer enn 400 personer ble arrestert for hva de sa på sosiale medier i Russland i 2016. Det som kanskje er mer overraskende er at rundt 3.300 personer ble arrestert for det samme i Storbritannia. Har vi virkelig friheten til å si og mene det vi vil i vesten? Er vi så mye bedre enn en rekke regimer?

Frihet og demokrati er grunnleggende verdier, som vi må kjempe for hver eneste dag. Det vi ser nå er konsekvensene av at vi ikke har gjort det. Det er mye som tyder på at friheten råtner i Europa i dag og demokratiet er i fritt fall.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar