Som å slippe politiet rett inn på soverommet ditt

På samme måte som at politiet ikke kan ta seg inn på soverommet ditt, skal de heller ikke kunne få tilgang på all dataen din, skriver de to FPU-politikerne. (Foto: pexels.com.)
På samme måte som at politiet ikke kan ta seg inn på soverommet ditt, skal de heller ikke kunne få tilgang på all dataen din, skriver de to FPU-politikerne. (Foto: pexels.com.)
Masseovervåkning burde kun brukes når det foreligger en sterk grunn til mistanke og etter godkjennelse fra en domstol, skriver Lars Barstad Løvold og Thea Fredriksen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Lars Barstad Løvold, styremedlem i Trøndelag FPU og Thea Fredriksen, leder i Oslo FPU skriver om den nye e-tjenesteloven.

For FPU er retten til å leve livene sine i fred helt grunnleggende. Dette innebærer et vern mot skjult overvåkning fra myndighetene. Nå skal imidlertid etterretningstjenesten prøve ut fire år med masseovervåkning av all nettrafikk som går over landegrensene.

Selvfølgelig skal etterretningstjenesten ha de nødvendige verktøyene for å bevare nasjonal sikkerhet, men fremveksten av masseovervåkningen vi ser i dag, er en direkte trussel mot personvernet.

Mesteparten av digital data går over landegrensene

Det meste av datainformasjon i Norge krysser landegrensene, ettersom vi ikke har så mange servere i Norge. Sender du en melding til en venn på sosiale medier, vil mest sannsynlig etterretningstjenesten kunne fange det opp. Hvis en journalist har snakket med en anonym kilde fra et annet land eller over et medium, vil også anonymiteten til kilden være avdekket.

Kriminalitet skjer også i større grad på nett enn før. Det er bra at E-tjenesten har kunnskapen og muligheten til å bekjempe kriminalitet på nett, men det er ikke nødvendig med direkte innsyn i all norsk data.

Annonse

Endringene fra dagens praksis er enorme. I dag lagres data i syv dager. Med det nye vedtaket vil data lagres i opptil 18 måneder. Det er viktig å ha klare begrensninger for dataregistrering. Trusselen for at din private informasjon kan havne i feil hender eller brukes på feil måte, er også en del av sikkerhetsbildet.

Les også: Subjekt mener: Nei takk til utvidet masseovervåkning i Norge

Brudd på rett til privatliv

Hvordan hadde du reagert hvis politiet kom inn i huset ditt og ransaket alle dine personlige eiendeler? Hvordan hadde det føltes å miste all rett over ditt eget privatliv uten noen forvarsel? I praksis kan politiet ta seg inn på telefonen din, uten at du får beskjed om det.

Dette er realiteten av masseovervåkning. FPU mener dette er en invasjon av folks privatliv. På samme måte som at politiet ikke kan ta seg inn på soverommet ditt, skal de heller ikke kunne få tilgang på all dataen din.

FPU mener at avlytting og overvåkning kun skal kunne brukes der det foreligger en sterk grunn til mistanke og etter godkjennelse fra en domstol. Etterretningstjenesten skal styrkes for å bevare nasjonal sikkerhet, men masseovervåkningen vi ser nå, er et stort brudd på enkeltmenneskets rett til privatliv, og har av den grunn blitt kalt grunnlovsstridig.

Les også: Det blir ingen masseovervåkning av norske borgere

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar