Erobrer Europa

Skeiv, norsk fantasy-serie solgt til utlandet

Cha Sandmæl står bak «Dragens Øye», som etter å ha begeistret anmelderne i Norge nå også får lesere i Frankrike. Tegneserieromanen er også solgt til Sverige og Danmark. (Foto: Egmont.)
Cha Sandmæl står bak «Dragens Øye», som etter å ha begeistret anmelderne i Norge nå også får lesere i Frankrike. Tegneserieromanen er også solgt til Sverige og Danmark. (Foto: Egmont.)
Cha Sandmæls skeive fantasy-serie er allerede solgt til de skandinaviske landene. Nå får også franske lesere oppleve den ikke-binære helten.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Cha Sandmæls skeive fantasyserie solgt til fransk forlag.

«Dragens øye», av Cha Sandmæl, er en skeiv fantasy-serie om en ikke-binær mørkalv og en kvinne fanget i drageham. Nå får serien får franske lesere – etter allerede å ha blitt solgt til Sverige og Danmark.

Det er det franske forlaget Albin-Michel som har sikret seg Cha Sandmæls fantasyserie «Dragens øye», som her hjemme utkommer med bok nummer fire etter å ha fått sterk mottagelse.

– Dette er et moderne og spennende fantasyeventyr, som også fokuserer på kjærlighetshistorien mellom to svært ulike personer. Nemlig en ikkebinær mørkalv og en kvinne fanget i drageham. Sammen søker disse to etter et nytt hjem og ny mening, og prøvelsene de går igjennom kan alle unge kjenne seg igjen i, mener Cha Sandmæls franske redaktør Flore Piacentino.

Les også: Starter egen bar for lesbiske, ikke-binære og skeive

Annonse

Aksept og identitet

Som peker på at det handler om kjønnsidentitet, om å akseptere en overraskende forelskelse, om å møte fordommer og overvinne dem.

– Bokserien rommer så mye, lyder det fra redaktøren i Albin Michel, et forlag som ifølge Egmont er en stor og anerkjent aktør i det franske markedet. Selv sier Cha Sandmæl at hen er beæret over å bli oversatt til fransk, og kaller det «utrolig stort».

– Det er helt fantastisk at denne tegneserien, som er så personlig for meg, skal ut i Frankrike.

Les også: Skeive artister får ikke betalt av Sarpsborg pride

Internasjonal

«Dragens Øye» også solgt til Sverige og Danmark, og Sandmæl skal gjeste den svenske bokmessen i slutten av september. Neste uke slippes tegneserieroman nummer fire på norsk, kalt «Dragens Øye: Såret». Der blir Ranja, kvinnen fanget i drageham på grunn av en forbannelse, knivstukket av sin egen bror.

Illustratøren og serieskaperen Cha Sandmæl har bachelorgrad og mastergrad i Fine Art fra Aberystwyth University i Wales så vel som praktisk pedagogisk utdanning fra NTNU. Sandmæl både skriver og tegner «Dragens Øye».

«Dragens Øye» er Sandmæls første grafiske roman. Begrepet kommer fra det engelske begrepet «graphic novel».

Uttrykket grafisk roman brukes til å differensiere fra begrepet tegneserie, ved at de gjerne ligner mer på romanens oppbygning: De er lengre enn vanlige tegneserier, med en historie med begynnelse, utvikling og slutt.

Grafiske romaner skiller seg også fra romaner, ved at bildet er en avgjørende del av fortellingen, ikke bare illustrasjoner.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar