Politikere som har misbrukt sin makt, bør ikke få flere sjanser

Ola Borten Moe trakk seg fra alt og tar ikke gjenvalg, da han forstår at å inneha så sentrale tillitsverv krever at man ikke misbruker tillit. Det burde flere politikere inspireres av, skriver Martin Lie Jakobsen. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)
Ola Borten Moe trakk seg fra alt og tar ikke gjenvalg, da han forstår at å inneha så sentrale tillitsverv krever at man ikke misbruker tillit. Det burde flere politikere inspireres av, skriver Martin Lie Jakobsen. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)
Men det er langt fra alle politikerskandaler som handler om maktmisbruk. For andre typer overtramp burde vi være langt mer tolerante, skriver Martin Lie Jakobsen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Politikerskandaler.

Etter en sommer med flere politiske skandaler tvinger spørsmålet seg frem: Burde politikere som har blitt avskiltet, få muligheten til å komme tilbake? Om ikke med en gang, en gang i fremtiden?

Svaret på det burde være at noen politikkere fortjener en ny sjanse, mens andre som bør pakke tote-bagen og forlate politikken for godt. Det avgjørende må være hvilken handling de ble felt på.

Jeg er enig med dem som har poengtert at hvis vi skal ha en moralsk standard for våre politikere som er så høy at de eneste som kvalifiser, er «lærerens favoritt», og at folk som gjøre dummer personlige valg blir utelukket, så har vi mistet noe verdifullt i politikken.

Jeg mener det i så hensende er korrekt å dele inn handlingene i to grupper. Handlinger som er av en personlig karakter, og handlinger der man bruker  tillitsposisjonen til å berike seg selv eller sine venner.

Annonse

Det er uheldigvis nok av eksempler å velge fra i norsk rikspolitikk, fra begge typer oppførsel.

Personlig karakter

Når det gjelder å ta dumme- og kanskje til og med ulovlige valg som privatperson, bør vi ha en relativt stor takhøyde for våre folkevalgte.

Vi er alle mennesker, og selv de beste av oss kan gjøre feil. Som for eksempel Per Sandberg (FRP), som slo og skallet til en person på et utested, stortingsrepresentant Hennig Warloe (H), som «flørtet med» ecstacy, amfetamin og GHB, Bård Hoksruds (FRP) eskapader på «Brilliant gentlemans club» i Baltikum, samt Bjørnar Moxnes (Rødt) sitt forsøk på å leke Ocean 11 på Gardemoen.

Dette er saker av en privat natur, ikke noe de har fått muligheten til å gjøre gjennom sine stillinger som folkevalgte. Slikt bør helt klart resultere i korreks, kanskje tap av stilling. Likefullt er sakene av en slik personlig karakter og adskilt fra deres virke som folkevalgte at det bør være mulig å komme tilbake etter en periode.

På den andre siden har du folkevalgte som har brukt makten og privilegiene de har fått som folkevalgt til å berike seg selv eller sine venner. Her mener jeg det ikke på noen måte bør være mulighet for å komme tilbake.

Les også: Dette er Norges wokeste partier

De som misbruker makt

Dette gjelder for eksempel nåværende SV-leder, Kirsti Bergstø, som da hun var statssekretær, delte ut penger til en organisasjon som stod henne nær, stikk i strid med departementets regler for utdeling av slike midler, Hadja Tadjik (AP), som har bedrevet en skatteplanlegging selv en finansakrobat ville vært stolt av, eller Anette Trettebergstuen (AP) som har delt ut godt betalte posisjoner til sine nære venner, i strid med ethvert habilitetsreglement for sine statsråder, og til slutt har du Ola Borten Moe (SP), som misforstod rollen som minister med det å cosplaye som aksjespekulanten Gordon Gekko.

Det som utgjør forskjellen på de to kategoriene, er at Bergstø, Tajik, Trettebergstuen og Borten Moe brukt misbrukt posisjonen med den makten og privilegiene de har fått som tillitsvalgte, dette er ikke muligheter «mannen i gaten har». Derfor bør konsekvensene være desto hardere.

Les også: Tiden for karrierepolitikere burde være forbi

Det handler om tillit

Jeg har forståelse for at partiene ønsker å verne om sine politiske talenter, og at de håper vi som befolkning glemmer tidligere overtramp. Det er ikke tilfeldig at Tajik skal være med i «Skal vi danse».

Politikere som har misbrukt sin makt, bør ikke få flere sjanser. Jeg sier ikke at vi som samfunn skal sette dem på et isflak og skubbe dem til havs, men så grove overtramp bør bety slutten på en karriere basert på tillit. Dette forsto en av de nevnte, Ola Borten Moe. Han trakk seg fra alt og tar ikke gjenvalg, da han forstår at å inneha så sentrale tillitsverv krever at man ikke misbruker tillit.

Jeg håper derfor de politiske partiene i fremtiden klarer å se bortenfor sine egne ønsker, og i stedet gir oss velgere kandidater som ikke er moralsk bankerotte.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar