I dag braker skolevalget løs – knapt uten deltakelse fra utfordrerpartiene i de forutgående debattene. De er stengt ute etter veiledning fra Utdanningsdirektoratet.
I Folkets parti er vi sterkt kritiske til dette. Debattene forut for skolevalget er viktige for unge som skal orientere seg politisk og for resultatene av skolevalget. Skolevalget blir dekket bredt i media og innvirker dermed også på stemmegivning ved kommune- og fylkestingsvalget også langt utover førstegangsvelgerne.
Les også: Industri- og næringspartiet ble utestengt fra skoledebatt. Nå svarer skolen
Veiledende utestenging
I veiledningen fra Utdanningsdirektoratets blir fylkeskommunene presentert for at «skolevalg er primært en del av elevenes demokratiopplæring og skal foregå på skolens premisser […]. En måte å begrense antall partier på, er å invitere inn partiene som hadde en oppslutning på minst én prosent i fylket ved forrige stortingsvalg».
De folkevalgte i fylkestinget i Viken – som er dominert av stortingspartiene – har mer eller mindre direkte vedtatt veiledningen fra Utdanningsdirektoratet som sine egne retningslinjer. Oslos utdanningsetat bagatelliserer utfordrerpartienes manglende mulighet til å delta med «praktiske årsaker».
Konsekvensen av denne veiledningen fra direktoratet, som er underlagt kunnskapsminister Tonje Brenna (AP), er at Folkets parti og andre utfordrerpartier er blitt nektet adgang til skoledebattene i blant annet Viken og Oslo.
Utdanningsetaten i Oslo opplyser for øvrig at det er AUF som organiserer skolevalget i Oslo i år.
Les også: Oslo FRP vil ikke bruke skattepenger på kunstnere. Uansvarlig, mener BO
Ikke tjent med utestengelse
Helt utestengt er vi ikke. Folkets parti har aller nådigst kunnet ha stand utenfor debattlokaler. Der har vi kunnet møte undrende ungdommer som lurer på hvorfor i all verden ikke vi også deltok i debatten.
Folkets parti har oppstått fordi mange ønsker en annen retning enn den mange stortingspartier tar, ikke minst lokalt. Det norske demokratiet er ikke tjent med utestengelse av oss og andre utfordrerpartier, hverken ved skolevalg, meningsmålinger under sekkeposten «andre» eller andre sammenhenger hvor stortingspartiene i utgangspunktet står svært mye sterkere.