La utfordrerpartiene delta i skolevalget

Generalsekretær Hanne Haskel i Folkets Parti mener at Utdanningsdirektorats veiledning om å utestenge utfordrerpartiene fra skolevalg og -debatt innvirker på valgresultatene i kommuner og fylker. (Foto: Morten Drægli/Wikimedia commons.)
Generalsekretær Hanne Haskel i Folkets Parti mener at Utdanningsdirektorats veiledning om å utestenge utfordrerpartiene fra skolevalg og -debatt innvirker på valgresultatene i kommuner og fylker. (Foto: Morten Drægli/Wikimedia commons.)
Det er kritikkverdig at Utdanningsdirektoratet ønsker demokratiopplæring uten utfordrerpartier. Det påvirker også selve valget, skriver Hanne Haskel.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Småpartier får ikke delta i skolevalget.

I dag braker skolevalget løs – knapt uten deltakelse fra utfordrerpartiene i de forutgående debattene. De er stengt ute etter veiledning fra Utdanningsdirektoratet.

I Folkets parti er vi sterkt kritiske til dette. Debattene forut for skolevalget er viktige for unge som skal orientere seg politisk og for resultatene av skolevalget. Skolevalget blir dekket bredt i media og innvirker dermed også på stemmegivning ved kommune- og fylkestingsvalget også langt utover førstegangsvelgerne.

Les også: Industri- og næringspartiet ble utestengt fra skoledebatt. Nå svarer skolen

Veiledende utestenging

I veiledningen fra Utdanningsdirektoratets blir fylkeskommunene presentert for at «skolevalg er primært en del av elevenes demokratiopplæring og skal foregå på skolens premisser […]. En måte å begrense antall partier på, er å invitere inn partiene som hadde en oppslutning på minst én prosent i fylket ved forrige stortingsvalg».

Annonse

De folkevalgte i fylkestinget i Viken – som er dominert av stortingspartiene – har mer eller mindre direkte vedtatt veiledningen fra Utdanningsdirektoratet som sine egne retningslinjer. Oslos utdanningsetat bagatelliserer utfordrerpartienes manglende mulighet til å delta med «praktiske årsaker».

Konsekvensen av denne veiledningen fra direktoratet, som er underlagt kunnskapsminister Tonje Brenna (AP), er at Folkets parti og andre utfordrerpartier er blitt nektet adgang til skoledebattene i blant annet Viken og Oslo.

Utdanningsetaten i Oslo opplyser for øvrig at det er AUF som organiserer skolevalget i Oslo i år.

Les også: Oslo FRP vil ikke bruke skattepenger på kunstnere. Uansvarlig, mener BO

Ikke tjent med utestengelse

Helt utestengt er vi ikke. Folkets parti har aller nådigst kunnet ha stand utenfor debattlokaler. Der har vi kunnet møte undrende ungdommer som lurer på hvorfor i all verden ikke vi også deltok i debatten.

Folkets parti har oppstått fordi mange ønsker en annen retning enn den mange stortingspartier tar, ikke minst lokalt. Det norske demokratiet er ikke tjent med utestengelse av oss og andre utfordrerpartier, hverken ved skolevalg, meningsmålinger under sekkeposten «andre» eller andre sammenhenger hvor stortingspartiene i utgangspunktet står svært mye sterkere.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar