Høyesterett avviser anken

Bedrageridømte «Werner Jensen» må i fengsel

Gallerist John Erik Hedemark fikk ett års fengsel for grovt bedrageri, etter at han solgte minst 91 bilder som han selv hadde malt under navnene Werner Jensen, Erik Kron eller Knut Olesen. Nå er dommen rettskraftig. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Gallerist John Erik Hedemark fikk ett års fengsel for grovt bedrageri, etter at han solgte minst 91 bilder som han selv hadde malt under navnene Werner Jensen, Erik Kron eller Knut Olesen. Nå er dommen rettskraftig. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Anken til John «Werner Jensen» Hedemark er avvist. Nå må den bedrageridømte mannen i fengsel.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Dommen på ett års fengsel for bedrageri blir stående for gallerist John Hedemark. Høyesterett har avvist anken til mannen bak pseudonymene Werner Jensen» og Knut Olesen.

Werner Jensen var kunstneren som viste seg å ikke eksistere.

Det ble avslørt at bildene er malt av gallerist John Erik Hedemark, som signerte med navnet Werner Jensen.

Å male under et pseudonym er ikke noe nytt, men Hedemark skal ha konstruert en CV og verkshistorikk, for å gi inntrykk av at Werner Jensen er en etablert og anerkjent kunstner.

Nå er dommen på ett års fengsel for bedrageri rettskraftig, etter at Borgarting lagmannsrett og Høyesterett har avvist anken. Dommen er ubetinget.

Annonse

Les også: Dømt for bedrageri. Nå legger han ut flere Werner Jensen-bilder for salg

Werner Jensen må i fengsel

– Domfelte ble dømt til ett års ubetinget fengsel, samt erstatning til de fornærmede og inndragning av over 200 bilder som var en del av bedrageriet, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Hedemark ble dømt for å ha solgt bilder han selv hadde laget, men laget for å lure intetanende kunder til å tro at det var laget av renommerte kunstnere.

Maleriene ble laget under aliasene Werner Jensen og Knut Olesen. I tillegg er det laget fotokunst under navnet Erik Krohn.

I retten mente Hedemark seg beskyttet av ytringsfriheten. Tingretten var ikke enig:

– Etter rettens syn har tiltalte i denne saken i de fleste tilfeller gitt direkte uriktige opplysninger som har påvirket kjøperne. Tiltalte har gått lenger enn det som kan aksepteres, selv ved en romslig vurdering av hva som kan regnes som kunstnerisk frihet.

Les også: Milliongalleriet Fineart solgte kunst av «Werner Jensen»

– Klart signal

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen ved Oslo politidistrikt er fornøyd:

– Vi er glad for at alle rettsinstanser er enig med oss om i at domfelte gikk langt utover det akseptable i denne saken, sier han, og fortsetter:

– Vi mener at dette gir et klart signal til andre som skulle tenke og utnytte kunstkjøpere på bekostning av de som faktisk lever av å lage kunst.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar