Får takk for innsatsen

Uma Feed hedres med pris for aktivisme mot adopsjon

Uma Feed hedres med årets Zola-pris. Her avbildet i 2020. (Foto: Danby Choi.)
Uma Feed hedres med årets Zola-pris. Her avbildet i 2020. (Foto: Danby Choi.)
Kunstner og skuespiller Uma Feed har stått i bresjen for å avdekke kritikkverdige forhold om adopsjon til Norge. Nå får hun Zola-prisen for 2024.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ume Feed tildeles årets Zola-pris.

– Det har vært en tung kamp for Uma Feed og mange andre aktivister å nå gjennom til politikere og andre, da motstanden mot å granske adopsjon til Norge har vist seg å være sterk. Kunstner Uma Feed har stått løpet, sier styreleder i Zola-prisen, Karl Eldar Evang.

Hun tildeles prisen dagen etter at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) anbefalte full stans i adopsjoner i to år, inntil en omfattende granskning er gjennomført.

Feed er selv adoptert fra Sør-Korea. Etter VG-avsløringer i fjor anmeldte Feed den norske staten for menneskehandel og kjennskap til dokumentforfalskning i sin egen adopsjonssak.

– Uma Feed har vært aktivist, kunnskapsformidler og har gravd dypt i historien til norsk utenlandsadopsjon. Hun har søkt å informere politikere og myndigheter. Hun har også belyst temaet i sin kunst, blant annet ved en videofilm som utfordrer den tradisjonelle oppfatningen av den lykkelige adopsjonshistorien.

Annonse

Zola-prisen deles ut til personer som «åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge». Blant tidligere vinnere er Ella Marie Hætta Isaksen og Sumaya Jirde Ali.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar