Vernissageguiden
Oslo

Dette er de beste utstillingene i Oslo denne uken

Uke 3
Dette er første gang mang kan se skulpturen «Campingkvinner» i Oslo. (Foto: Presse.)

Kvinner på tur

Norsk billedhoggerforening presentere en stor retrospektiv utstilling med Marit Benthe Norheim.

Norheim er en skulptør som tar for seg kvinnen, både som mor og fruktbar figur. Nordheim kan bruke både humor og kontekst som utfordrer seeren. Utstillingen «Mitt skip er lastet med liv» er Nordheims mest omfattende i Norge noensinne, og viser arbeid helt fra akademitiden til i dag.

Utstillingenes mest sentrale verk er de fem «Campingkvinnene» som er campingvogner omgjort til storslåtte kvinneskulpturer. Disse er mobile og kjøres rundt mellom utstillingsstedene.

Denne utstillingen blir de fem «Campingkvinnene» sin første tur til Oslo. Utstillingen åpner torsdag 18. januar kl. 18.00.

Ikke alle pressebilder er så lette å få grep om, men vi tror dette er et skjermbilde fra en film. (Foto: Presse/Atelier Nord.)

Kanskje Norges største filmskaper

Helt siden studiene på Kunstakademiet i Oslo, har Fatou Åsbakk hatt et uttalt mål om å bli Norges største filmskaper. Men hva ligger i begrepet størst?

Mest sannsynlig handler det ikke om midjemål eller høyde, selv om dette ikke kan utelukkes. En mer sannsynlig tolkning er at størst i denne sammenheng er synonymt med viktigst eller mest innflytelsesrik. Men hverken Åsbakk eller filmene hennes fremstår spesielt opptatt av å lykkes på mainstream-filmens premisser. Dette på tross av at hun utvilsomt har et godt grep om film- og litteraturkanon, noe hun refererer hyppig.

Det som er størst ved denne utstillingen er kanskje tittelen: «Norges største filmskaper avholder en pretrospektiv, men galleriet tror at folk kommer til å tolke tittelen bokstavelig, så de ber henne kalle den noe annet».

Ved Atelier Nord kan man fra torsdag 18. januar kl. 19.00 oppleve Åsbakks arbeider og dømme selv.

Hvordan er det å male en naken dame som mann i 2024? (Foto: Van Etten.)

Å male en naken dame

Hvordan er det egentlig å male nakne damer som mann?

Kunstner Aleksi Wildhagen sier selv: « … det å male en naken dame, som mann i 2023, er totalt avleggs og fullt av motstand, og nettopp derfor ble det så utrolig spennende og viktig…».

På Van Etten blir vi presentert bilder som aldri var ment som studier, men forsøk på å gripe maleriet i én jafs.

En utstilling verdt en titt. Vernissagen er fredag den 19. januar kl. 19.00.

Billedkunstner Julia Aida Graf tar med seg tidlig vårstemning til Hos Arne. (Foto: Julie Aida Graf.)

Skjønnhet i det uventede

Lengter du mot lysere tider? Kan du ikke vente med å se blomstene spire og kjenne følelsen av småsko mot bar asfalt?

Det føles kanskje fjernt i disse dager, der gatene er dekket av snø og gradestokken viser flerfoldige minusgrader. Men her kan du få en prøvesmak på vårfølelsen.

Med utstillingen «Horisontens refleksjoner» vil Julie Aida Graf invitere til ettertanke om naturens skjønnet. Med fristende farger og abstrakte motiv gir hun oss en følelse av vårsol.

Utstillingen har vernissage fredag 19. januar kl. 18.00.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar